SodM: Versterk 5000 woningen en stel verbod in voor grootverbruikers gas

Een deel van de Kanaalweg in Overschild waar veel woningen kampen met schade door aardbevingen. Foto: DvhN/Roelof van Dalen

In het aardbevingsgebied moeten zo’n 5000 huizen per direct worden versterkt. Dat zegt het Staatstoezicht op de Mijnen in een advies aan minister Wiebes.

Nu de gaswinning voorlopig door gaat, moeten er maatregelen worden genomen, zegt de inspecteur-generaal van het Mijnwezen Theodor Kockelkoren. Dat deed hij zojuist op een persconferentie in Den Haag.

'Behoefte aan eerlijk verhaal'

Hij vindt ook dat er snel duidelijkheid moet komen voor de bewoners. Er zijn zo’n 1900 huizen die zonder versterking niet voldoen aan de veiligheidsnorm.

Volgens Kockelkoren krijgt zijn dienst veel vragen van bewoners en gemeenten. ,,We begrijpen die vragen en zullen antwoord geven. De inwoners van Groningen hebben behoefte aan het eerlijke verhaal.’’

Snel verder verlagen

SodM pleit er ook voor de gaswinning snel verder te verlagen. Het Staatstoezicht maakte een inschatting van de verwachtingen qua aardbevingen en schade.

'Bij gelijkblijvende gaswinning neemt de kans op aardbevingen toe. Met de huidige stand van de wetenschap en kennis van de  ondergrond, verwacht SodM het volgende voor de kans op aardbevingen in Groningen:

  • 2019-2020, ongeveer gelijkblijvende winning: kans neemt iets toe;
  • 2020-2023, komst van de stikstofinstallatie: kans halveert;
  • 2024-2030, einde productie: kans op een beving neemt nog verder af.

Na afloop van de winning blijft de kans op aardbevingen - óók zwaardere - en schade nog enige tijd bestaan, maar wordt steeds kleiner. Hoe lang dit precies duurt weet niemand. SodM blijft daarom onderzoek doen om de kennis van de Groningse ondergrond waar mogelijk te vergroten.'

Hoe sneller afbouwen?

De minister zet volgens SodM 'forse stappen' om de gaswinning af te bouwen. Het SodM heeft een paar adviezen aan de minister om te zorgen dat de gaswinning sneller te verlagen. Het zijn aanvullingen op de plannen die de minister al had:

  • Besluit om op termijn een verbod voor Groningsgas voor grootverbruikers in te stellen zodat zij zich daarop kunnen voorbereiden.Neem snel fiscale maatregelen die grootverbruikers stimuleren te verduurzamen en het gebruik van Groningsgas te ontmoedigen.
  • Zorg ervoor dat de beheerder van het gas transportnet GTS er alles aan doet om de vraag naar Groningsgas zo snel mogelijk naar beneden te brengen door hen hier een wettelijke taak in te geven en zorg voor onafhankelijk toezicht hierop.

loading

Het complete verhaal van SodM is hier te vinden.

menu