SodM zette aardbevingsrisico WarmteStad al in 2015 op agenda

De officiële starthandeling van Warmtestad. Foto: Corné Sparidaens

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) plaatste de eerste kritische noten over het aardwarmteproject in Groningen al in december 2015.

Dat blijkt uit een interne memo van WarmteStad die opmerkt dat SodM ‘scherp is in hun vragen’. In die memo spreekt SodM zijn zorg uit over het boren naar aardwarmte vlakbij aardbevingsgebied in Groningen. Er is in die bespreking op 3 december 2015 afgesproken dat er in februari 2016 verder zal worden gesproken over aardbevingsrisico’s en de organisatie van WarmteStad.

Meerdere waarschuwingen

Vrijdag bracht DvhN naar buiten dat de toezichthouder de gemeente Groningen meerdere malen waarschuwde voor het ontstaan van aardbevingen door aardwarmte. Vooral tijdens een bespreking op 28 augustus van dit jaar zouden zorgen van de toezichthouder zijn geuit over het project en WarmteStad. De kans op een veilige winning van aardwarmte zou 12,25 procent zijn.

Cruciale onderzoeken van WarmteStad naar de ondergrond zijn deels tegenstrijdig en rammelen op onderdelen. Het systeem dat waarschuwt als de winning van aardwarmte bevingen dreigt te veroorzaken werkt volgens SodM lang niet altijd.

De gemeente Groningen is hier van op de hoogte gebracht, zo blijkt uit documenten. Verantwoordelijk wethouder Mattias Gijsbertsen en burgemeester Peter den Oudsten ontkennen dat op hun beurt. Volgens hen kwam die kritiek als donderslag bij heldere hemel. In een telefoongesprek op 25 september zou SodM de bezwaren nog een keer onder de aandacht hebben gebracht.

Stekker er uit

Bijna twee weken geleden trok Gijsbertsen de stekker uit het ambitieuze aardwarmteproject. WarmteStad is de projectorganisatie die warm water uit de grond wilde halen bij het Zernike-terrein in Groningen. Daarvoor moest een put worden geboord. Het warme water zou dan omhoog worden gepompt (geothermie) en daarmee 12.000 huishoudens in de stad Groningen worden verwarmd.

Het totale WarmteStad-project kost zo’n 60 miljoen euro. De gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen zijn de twee aandeelhouders van WarmteStad. Beide aandeelhouders lopen sowieso een financiële scheur in de broek op van 3 miljoen euro. Dat kan meer worden. Woensdagmiddag is er een spoeddebat met wethouder Gijsbertsen over de vraag of hij en de burgemeester op de hoogte waren van de SodM-kritiek.

Vaker om SRA gevraagd

Uit nieuwe documenten, die DvhN in zijn bezit heeft, komt naar voren dat SodM op 2 maart 2016 vraagt aan projectorganisatie WarmteStad waarom de productieputten zo dichtbij het aardbevingsgebied worden geplaatst. Het KNMI was ook bij deze gelegenheid aanwezig. WarmteStad krijgt op die bijeenkomst van 2 maart te horen dat een Seismische Risico Analyse (SRA) noodzakelijk is om überhaupt te mogen boren. Met een SRA kan een inschatting worden gemaakt hoe groot de kans is op een aardbeving door het winnen van aardwarmte. Tot op de dag van vandaag is een dergelijke noodzakelijke analyse niet gemaakt door Groningen.

Toch kondigde WarmteStad enkele maanden na die bijeenkomst (augustus 2016) aan voorbereidingen te treffen om te kunnen boren. SodM reageert - ook de gemeente Groningen wordt aan deze mail gehangen - dat dit te snel gaat. ,,Daarnaast is er natuurlijk een uitgebreide discussie geweest over de seismische risico’s, maar wij zijn niet op de hoogte van de uitkomsten van deze evaluatie’’, schrijft SodM. Om nog geen twee weken later wederom te vragen om de SRA.

SodM: te snel geld er in

Uit een intern gespreksverslag van het Staatstoezicht op de Mijnen staat ook nog dat het stadsbestuur van Groningen te vroeg geld heeft gepompt in het aardwarmteproject. WarmteStad was helemaal nog niet zo ver en waren nog te veel vraagtekens rond het project.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Warmtestad
menu