Soepeler regels nemen zorgen over boerderijen niet weg

De soepeler regels voor nieuwe bestemmingen voor boerderijen in Vlagtwedde werpen hun vruchten af. Maar ze nemen alle zorgen beslist niet weg. Dat zegt wethouder Seine Lok (CDA).

Hergebruik

Vlagtwedde wordt, als zoveel andere plattelandsgemeenten, geconfronteerd met steeds meer leegstaande boerderijen en daarbij horende schuren. Het gevolg van onder meer schaalvergroting en krimp.

Om te voorkomen dat die panden steeds meer verpauperen en verkrotten en zo de aanblik van de gemeente aantasten, versoepelden de gemeentebestuurders enkele jaren geleden al de regels voor het hergebruik van de boerderijen. ,,Het is nu gemakkelijker om ze bijvoorbeeld een recreatieve functie te geven of er een atelier of soortgelijk bedrijf in te vestigen’’, zegt Lok. ,,En in de afgelopen periode heeft daardoor een aantal boerderijen een nieuwe bestemming gekregen.’’

Zorg

Maar niet alle boerderijen. En de verwachting is dat de komende jaren er meer leegstaande hoeves bijkomen. ,,Want de krimp zal aanhouden en dus blijft dit een punt van zorg’’, zegt Lok. ,,Waarbij we trouwens zien dat voor schuren soms wel mensen zich melden maar niet voor de boerderijen zelf.’’

Lok zegt dat de gemeente ook aanloopt tegen het feit dat op plekken, waar die lege boerderijen staan, vaak geen snel internet is. ,,Ondernemers die zich er anders misschien zouden willen vestigen, haken daardoor af. Daarom is het ook zo belangrijk dat in alle delen van onze gemeente dat snelle internet er komt.’’ Een aantal inwoners van Vlagtwedde heeft onlangs een werkgroep opgericht die als doel heeft dat snelle internet voor elkaar te krijgen.

Het probleem van leegstaande boerderijen is deze week ook aan de orde gekomen tijdens een bijeenkomst van gemeenteraadsleden en deskundigen uit de agrarische sector. De politici lieten zich door die deskundigen informeren over allerlei ontwikkelingen op het gebied van de landbouw en veeteelt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.