Soldiers of Odin niet achter mishandeling asielzoeker Pekela

De asielzoeker die zondag gewond werd aangetroffen in het centrum van Winschoten is niet mishandeld door leden van de zelfbenoemde burgerwacht Soldiers of Odin.

Dat hebben politie, Openbaar Ministerie en de gemeente Oldambt donderdagavond in een gezamenlijk bericht bekendgemaakt.

Aanranding

De man viel een 12-jarig meisje lastig. Daarop openden SOO-leden een klopjacht op de man, hielden hem staande en droegen hem over aan de politie. Die ontkende de overdracht in eerste instantie, maar meldde wel dat de man was mishandeld. De suggestie werd minimaal gewekt dat de burgerwachtleden dit op hun geweten zouden hebben. Dat klopt niet, blijkt uit onderzoek.

Het OM vindt het gedrag van de asielzoeker in de zaak van het meisje ongepast, maar niet strafbaar. De man wordt wel vervolgd voor een aanrandingszaak enkele dagen daarvoor.

Zorgen over SOO

’De politie weigert samen te werken met de SOO die volgens hen rechts-extremistisch is. ,,We zien bij de Soldiers op hun Facebookpagina en website uitingen waar we onze bedenkingen bij hebben. Daar is vervolgens onderzoek naar gedaan, waaruit voor ons blijkt dat die bedenkingen terecht zijn. We zien namelijk banden met groepen en personen van wie we weten dat ze er een extreem rechts gedachtengoed op na houden en daar ook naar handelen‘', staat in de verklaring.

Burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt wil snel om tafel met de leden van de Soldiers of Odin, chapter Groningen. De ontwikkelingen rond SOO baren hem zorgen, schrijft hij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.