De gemeente Eemsdelta heeft een speciaal loket geopend voor ondernemers die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis.

Ondernemers uit de voormalige gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum die zich daar melden, kunnen een beroep doen op hulp van medewerkers van Economische zaken, Inkomen en het Ondernemershuis van Eemsdelta. Zij kunnen zo nodig helpen bij het aanvragen van regelingen, meedenken over problemen met financieringen, assisteren bij het zoeken naar nieuwe verdienmodellen of kijken naar plannen van ondernemers. Eventueel kan er ook een beroep worden gedaan op schuldhulpverlening of maatschappelijke ondersteuning van Eemsdelta.

De komst van het loket is een direct gevolg van twee gesprekken tussen de gemeente en ondernemersverenigingen in Appingedam, Delfzijl en Loppersum. ,,We hebben goed geluisterd naar de ondernemers. Het coronaloket is een van de concrete resultaten van dit overleg. Het is een laagdrempelige manier om met ons in contact te komen. Daarnaast hebben we ook afgesproken dat we elkaar maandelijks spreken’’, zegt burgemeester Gerard Beukema van Eemsdelta.

Steuntje in de rug

VVD-wethouder Hans Ronde, die economie in zijn portefeuille heeft, is blij met het steuntje in de rug voor zelfstandigen en bedrijven. ,,Het is in ons aller belang dat zij deze crisis overleven. Het is ook goed dat we financiële experts van het Ondernemershuis kunnen inschakelen voor een financiële scan van een onderneming. Van daaruit kan een ondernemer actie ondernemen.”

Voorzitter Bert Schonewille van Ondernemers Kontakt Appingedam is ook tevreden over de komst van het loket. ,,Het zal misschien niet meteen stormlopen, maar wij denken dat zich zeker mensen gaan melden. Bijvoorbeeld omdat ze duidelijkheid willen over een regeling waarmee ze een lening kunnen vragen bij de overheid, of omdat ze advies nodig hebben. Het hoeft ook niet altijd om hele grote bedragen te gaan. Er zijn zzp’ers die al zijn geholpen met 1000 euro.’’

Van de zeventig leden van ondernemersvereniging in Appingedam heeft een aantal het heel moeilijk, aldus Schonewille. ,,Vooral in de detailhandel, de natte horeca en de evenementen zijn problemen. In andere sectoren loopt het eigenlijk nog heel redelijk.’’

Schuldhulp

Eemsdelta is niet de eerste gemeente met een dergelijk loket om ondernemers door de coronacrisis heen te helpen. Ook veel andere gemeenten in Noord-Nederland bieden plaatselijke bedrijven en zzp’ers steun en advies aan. Assen bijvoorbeeld biedt sinds vorige maand schuldhulp aan en heeft vier bureaus aangewezen die daarbij kunnen helpen.

Ondernemers kunnen bij gemeenten ook een beroep doen op de tozo-regeling, een tijdelijke financiële overbrugging voor zelfstandigen. Als onderdeel van de laatste tozo-regeling hebben gemeenten met het rijk afgesproken dat ze ondernemers ook verder gaan helpen, onder meer door hen in contact te brengen met coaches, of om- en bijschoolbureaus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen