Spanningen om jeugdhonk Hoogkerk

Spanningen tussen de gemeente en overlastgevende jeugd in Hoogkerk lopen hoog op. Kern van het conflict is de komst van een jeugdhonk in het dorp.

„Al vier jaar lang belooft de gemeente ons dat er een jeugdhonk in Hoogkerk komt”, zegt Riccardo Hoving (32), zelfbenoemd jeugdwerker in Hoogkerk. „En het blijft maar uit.”

Toen Hoving, samen met een aantal jongeren uit het dorp, dinsdagavond dacht daar met de gemeente Groningen en politie over te gaan praten, kwamen ze van een koude kermis thuis: de gemeente had de bijeenkomst belegd om de overlastgevende jeugd, een groep van zo’n zestig jongeren, aan te spreken op overlast bij de Ruskenveense Plas.

Boos en teleurgesteld

De stoppen sloegen door bij de groep, waarna ze wegliepen en de gemeentewerkers opsloten. „Niet handig”, zegt Hoving nu. „Maar we waren zó boos en teleurgesteld. Altijd maar die beschuldigende vinger, terwijl ze zelf talloze beloftes doen die ze niet nakomen.”

De gemeente, politie en overlastgevende jeugd in Hoogkerk hebben een lange geschiedenis met elkaar. Jarenlang ging het onder meer mis met oud en nieuw en tijdens de zomer aan de Ruskenveense Plas.

Riccardo Hoving besloot samen met een maat vier jaar geleden in te grijpen. Door er als ex-FC Groningen hooligan als een soort burgervader voor de jeugd te zijn, hoopte hij een positief voorbeeld te stellen en de overlast te verminderen.

Oud en nieuw verloopt sindsdien ‘vlekkeloos’, aldus Hoving. Bij de gemeente vroeg hij om een jeugdhonk voor de jongeren, om de overlast in de rest van het dorp te verminderen. Volgens Hoving reageerde de gemeente jaren geleden al enthousiast op dat idee. Maar een honk bleef uit.

Verstoorde relatie

Wat nu? Geen honk en opnieuw een verstoorde relatie met de gemeente. Gaan ze nog een keer met elkaar in gesprek?

Hoving zegt altijd open te staan voor een ‘normaal’ gesprek. Tot die tijd zet hij uit protest een tent neer bij het WIJ-team in Hoogkerk, als plaatsvervangend jeugdhonk. Voor zo lang het duurt, tenminste. Bij eerdere pogingen op andere plekken werd de tent steeds verwijderd.

De gemeente laat in een reactie weten de wens voor een jeugdhonk te begrijpen en samen te willen kijken naar een geschikte plek. Er zijn echter nooit concrete beloftes gedaan, aldus een woordvoerder. „Daarnaast, wie wegloopt bij een gesprek, gooit z’n eigen glazen in.”

menu