Speciale lening voor Delfzijlster huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen

Een erkende installateur is bezig met het installeren van een warmtepomp bij een verwarmingsketel. De manier waarop een woning wordt verwarmd is van invloed op het vaststellen van de energie-index. Foto: Koen van Weel / ANP Foto: Koen van Weel / ANP

Zonnepanelen, extra isolatie, dubbel glas of misschien een warmtepomp? Delfzijlster huiseigenaren kunnen binnenkort 25.000 euro lenen om hun woning te verduurzamen.

De gemeente wil hiermee huiseigenaren helpen die willen verduurzamen maar daar wellicht niet de financiële middelen voor hebben.

De raad stemde donderdagavond unaniem voor de regeling die via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland loopt. Delfzijl stelt een half miljoen euro beschikbaar voor de duurzaamheidslening.

Tussen de 2.500 en 25.000 euro

Huiseigenaren kunnen tegen een laag rentetarief een bedrag tussen de 2.500 euro en de 25.000 euro lenen. Particulieren kunnen hiermee bijvoorbeeld hun daken, vloeren, gevels en muren laten isoleren. Ook vallen zonnepanelen, warmtepompen en groene daken onder de mogelijkheden.

Fusiegemeenten Appingedam en Loppersum kennen soortgelijke regelingen.

Sportverenigingen en kerken

Raadslid Harold Kol (CU) wilde weten of het mogelijk is om de regeling uit te breiden zodat sportverenigingen en kerken ook gebruik kunnen maken van de lening. Wethouder Hans Ronde gaat onderzoeken of dat zou kunnen.

De Seniorenpartij diende vorig jaar in mei al een motie in met de vraag of zo’n duurzaamheidslening kon worden ingesteld in Delfzijl. Die motie werd unaniem aanvaard.

menu