Speciale luiding van 'noodklok' Martinitoren kondigt in Groningen avondklok aan

Hoor je vanavond tussen 20.30 en 20.40 uur de Martinitoren en kun je het geluid niet meteen thuisbrengen? Wat je hoort is een klok die nog maar zelden wordt geluid en waarmee lang geleden werd aangegeven dat de straten leeg moesten zijn.

Deze zogeheten ruimstraatklok luidt zaterdagavond het begin in van de avondklok die vanwege de coronacrisis tussen 21.00 tot 4.30 uur geldt in Nederland.

Bedoeling is dat de 'noodklok' tot het einde van de avondklok-periode elke avond tussen 20.30 uur en 20.40 uur wordt geluid. Dat gebeurt door het Groninger Klokkenluidersgilde .

Burgemeester Koen Schuiling heeft ingestemd met de luiding, staat in een persbericht.

Bierklok

Volgens het klokkenluidersgilde werd de ruimstraatklok van oorsprong geluid om de mensen aan te sporen de staten te ruimen en naar huis te gaan. ,,Deze klok wordt ook wel de bierklok genoemd. De kroegen wisten dat ze na het luiden geen bier meer mochten schenken. Verder werd de ruimstraatklok geluid in tijden van nood, om stadsbranden of invallen aan te kondigen."

De klok, 900 kilo zwaar, werd in 2018 na lange tijd weer geluid tijdens een klimaatactie in 2018 . Ook was hij te horen aan het begin van de coronacrisis om mensen op te roepen thuis te blijven én aan te geven dat corona Groningen er niet onder krijgt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
Video
menu