Spektakelbouw voor bus in Groningen

Rond de Paterswoldseweg in Groningen is het hele weekend met man en macht gewerkt aan de voltooiing van de busbaan naar P+R Hoogkerk.

Brug

Bouwbedrijf Hegeman werkte vanaf vrijdagavond zo’n 50 uur non-stop aan het laatste routedeel tussen Koeriersterweg en Emmaviaduct.

Het bedrijf bouwde in die korte tijd een complete Baileybrug over de Paterswoldseweg. Aan de andere kant van voorheen het Nelf-terrein lag al een hefbrug over het Hoornsediep.

Tijdelijke bruggen

De busbaan wordt over een jaar of vijf verder doorgetrokken naar het stationsgebied. Dan valt het Emmaviaduct uit de route. De Baileybrug is dan alweer weg. Die is niet meer nodig als de autotunnel in de Paterswoldseweg onder spoor en de busbaan klaar is.

Het Nederlandse bedrijf Retrobridge levert dit soort tijdelijke bruggen vanuit Limburg overal in Europa in standaard delen van 10,5 en 13 meter. Kwestie van in elkaar zetten alsof ze uit een meccano-doos komen.

Meestal zijn de bruggen korter. De Groninger variant is bijna 200 meter lang omdat harmonica’s van gelede bussen niet tegen steile hellingen kunnen. De staalconstructie zet op warme dagen 13 cm uit.

Spektakel

In Kolham waren tientallen delen alvast voorgemonteerd tot rijstrookbrede stukken van ruim 30 meter. Ze werden een voor een aangevoerd en vlak langs de huizen op hun plek gehesen. Tot grote vreugde van onder anderen omwonende Simon (7), die zeer onder de indruk het spektakel bekeek.

Het bouwbedrijf stortte zich vrijdagavond met een bonte stoet specialisten en een schat aan wegenbouwmaterieel op de klus. Omwonenden zagen onder meer frees- en asfalteermachines, kiepauto’s, mobiele kranen, inschuifbare megatrailers en graafmachines, terwijl de brug voor hun ramen verrees. In al het geweld mochten fietsers gewoon over de Paterswoldseweg blijven rijden.

De Baileybrug over de Paterswoldseweg wordt in elkaar gezet. FOTO GEERT JOB SEVINK

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.