Spelenderwijs de IT-wereld ontdekken

Gisteren begon de eerste technologische zomerschool van Nederland. Een week lang leren kinderen over IT en doen ze mee aan sportactiviteiten op en om het Hoornsemeer.

„In het water was het warmer dan hier”, roept een van de jongens. Hij en twaalf andere kinderen, allemaal tussen de 12 en 15 jaar, komen net uit het water van het Hoornsemeer. Ze zijn terug van een middag SupExperience: staand op een grote surfplank het meer over peddelen. Bij de tot klaslokaal ingerichte partytenten van de zomerschool kleden ze zich weer om. De krentenbollen en broodjes kaas liggen al voor ze klaar.

Suppen

Het suppen was de eerste sportactiviteit op het programma van de Tech Summerschool. Onder leiding van de jonge IT-ondernemers achter I.Turn.IT worden de jonge deelnemers spelenderwijs ingewijd in de technologieën die belangrijk zullen zijn in hun toekomst. De vijfdaagse zomerschool is een combinatie van werken met technologieën als virtual reality, drones en robotica en sportieve activiteiten zoals windsurfen en mountainbiken op en om het Hoornsemeer.

De combinatie van techniek en sport is precies waarom Benjamin (13) besloot mee te doen. „Vooral de afwisseling leek me leuk. Het lijkt me heel erg cool om een drone te bouwen, dat gaan we vrijdag doen. Maar ik had ook heel veel zin om te suppen. Het waaide best hard op het water, daardoor was het nog moeilijk om mijn evenwicht te bewaren en niet in het water te vallen.”

Vakantie

Initiatiefnemer Vincent Veenbrink (24), medeoprichter van het bedrijf I.Turn.IT, hoopt met dit soort projecten jonge mensen te enthousiasmeren voor technologie. „We willen laten zien dat IT verder gaat dan het beeld van programmerende nerds tussen serverkasten. Hoe je technologie gebruikt en ontwikkelt heeft alleen niet met programmeren te maken. Basiskennis van de technologieën kan veel voordelen opleveren voor een generatie die er in toenemende mate op verschillende gebieden mee te maken zal krijgen.”

Het sportelement is niet geheel toevallig gekozen. „We willen kinderen niet de hele week achter een computer laten zitten. Ze hebben vakantie, dus het moet wel leuk blijven. De variatie tussen buitenactiviteiten en lessen helpt ook bij het onthouden van de lessen”, zegt Veenbrink.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.