Spoedactie Defensie laat Noorden schrikken

De bewoners van Groningen, Drenthe en Friesland schrokken zich een hoedje toen maandagmiddag tweemaal vlak achter elkaar een grote knal te horen was in de noordelijke provincies. Later bleek heel Nederland de knallen gehoord te hebben.

Vliegbasis Volkel had op Twitter al aangekondigd dat er een testvlucht zou plaatsvinden op maandag tussen 15:00 en 16:00 uur. De knallen kwamen echter van een QRA (Quick Reaction Alert), oftewel een spoedactie van twee F16. De straaljagers gingen door de geluidsbarrière boven Nijmegen. De knallen klonken als een explosie.

Majoor Wilko ter Horst legt uit dat het om een onderschepping ging. ,,We hebben een burgervliegtuig waarmee het radiocontact verbroken was, onderschept en geholpen om het contact weer te herstellen." 

Aardbeving

Groninger Jan van Stralen was ten tijde van de knallen zijn huis aan het schilderen in de Noorderstationstraat. ,,Mijn huis stond te trillen. Het stof kwam naar beneden. Ik ben hier niet blij mee, want ook een van de scheuren in het huis, die door een aardbeving is veroorzaakt, lijkt nu groter."

Dat Van Stralen nog eens best gelijk kon hebben, blijkt uit de NAM-sensor van Herman Damveld. Deze meet de seismische activiteit onder Groningen.

Schrikreacties

In Den Andel liepen mensen naar buiten om te kijken of de aardappelpoederfabriek Rixona ontploft was. Aan de Lübeckweg in Groningen stapte een man uit zijn auto om zijn banden te controleren in de veronderstelling dat er eentje geklapt was.

Tot in het zuiden van Drenthe waren de knallen duidelijk te horen. Een vrouw die op een terras in Assen een ijsje aan het eten was dacht carbidschoten te horen. Ook op Twitter regende het reacties.

Wil je weten waar de JSF testvluchten gaat doen op 7 juni? Kijk dan hier

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.