Spoeddebat Haren kan angel niet uit crisis halen

,,Er viel niets meer te redden. We kwamen voor een voldongen feit te staan.’’ Dat was gisteren de reactie van de overgebleven wethouders in het Harener college.

De oppositie in Haren reageerde zaterdag verbijsterd op het vertrek van VVD-wethouder Paula Lambeck. Een spoeddebat gisteren kon de pijn niet verzachten.

Het was klare taal die de fractieleden van de PvdA, ChristenUnie en GroenLinks (GL) uitspraken na het plotselinge opstappen van Paula Lambeck uit het Harense college, dat gemankeerd en met een minderheid in de raad zitten bleef.

Weg met achterkamertjes

De oppositie wenste ogenblikkelijk openbare verantwoording. ,,Geen achterkamertjes meer’’, zo luidde de boodschap. Tekst en uitleg moest gisteravond komen van wethouders Michiel Verbeek (D66) en Mariska Sloot (Gezond Verstand Haren). De belangrijkste vraag: wat hebben de collega-wethouders er aan gedaan om Lambeck binnen boord en het college bijeen te houden? Niets dus, omdat het voor een voldongen feit werd gesteld.

Lambeck lichtte haar besluit toe in een ontslagbrief aan burgemeester Pieter van Veen, die het ingelaste debat begon met het voorlezen van haar schrijven. Hij liet weten haar vertrek te respecteren, maar moeilijk vond te accepteren. Hans Sietsma (GL) verweet Verbeek de zaak veel te licht op te nemen. ,,Er is sprake van een wezenlijk probleem in uw coalitie, maar u doet alsof er niets aan de hand is. Waarom verspreidt u de fabel dat er alleen maar een wethouder vervangen hoeft te worden? Alsof het om het verwisselen van een lekke band gaat.’’

Tot een heldere respons kwam het niet. Wel benadrukte Verbeek dat het beeld dat een zelfstandig Haren het financieel niet redt, onjuist is.

Een ontstemde Dieta Praamstra (ChristenUnie) vroeg zich af hoe het mogelijk was dat het onheil de raad pas zo laat bereikte. Nietsvermoedend sprokkelde zij zaterdag haar boodschappen bij elkaar in de supermarkt, toen de eerste tekenen van de bestuurscrisis haar bereikten.

D66-fractievoorzitter Marjan Bachman verdedigde dat het niet aan het college of de coalitie maar aan de VVD zelf was om de raad in te lichten. Haar repliek overtuigde nauwelijks. Ton Sprenger (PvdA): ,,Ik ga er toch van uit dat de grootste fractie had moeten zeggen: Houston, we have a problem.’’

Ongewisse toekomst

Hoe de toekomst er uitziet blijft nog ongewis. Het CDA, de beoogde nieuwe collegepartner, sloot zich aan bij GroenLinks, dat de onderhandelingen graag in de openbaarheid ziet geschieden. Fractievoorzitter Mathilde Stiekema: ,,Ik wacht de uitnodiging van harte af.’’

Woensdagavond vergadert de raad om tot een besluit te komen: inzetten op een zelfstandig toekomst of meegaan in een fusie met Groningen en Ten Boer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.