Spoeddebat over louche verhuurders in Groningen

De gemeenteraadsfracties van SP en Studenten en Stad in Groningen willen weten waarom de gemeente nog steeds geen einde heeft gemaakt aan de praktijken van malafide verhuurders.

Op initiatief van de twee politieke partijen in Groningen is er woensdagmiddag opnieuw een spoeddebat over de kwestie. Die houdt Groningen al jaren bezig, maar blijft actueel hoewel iedereen van de praktijken af wil.

Directe aanleiding voor het debat is een onderzoek van de jongerenorganisatie ROOD van de SP onder huurders van huizen aan de Bottelroosstraat. Die blijken tegen de regels in nog steeds verboden -torenhoge- bemiddelingskosten te betalen.

Ook houden klachten over agressie van louche pandjesbazen aan. Het SBS6 televisieprogramma Foute Boel liet dat vorige week zien in een programma over buitenlandse kamerbewoners. Ze kregen te maken met intimidatie, geweld, of werden op straat gezet als ze bezwaar maakten tegen veel te hoge huren.

Wethouder: Wij willen wel, maar mogen geen sancties opleggen

In het programma zei wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) dat de stad door landelijke regelgeving niet genoeg sancties kan opleggen. Hij wil daar meer mogelijkheden voor.

,,Wij willen nu weten hoe B en W die wens aan de regering overbrengen, want het wordt tijd dat we dit gedrag aanpakken en slachtoffers beschermen’’, zegt SP-raadslid Jimmy Dijk.

SP en Student en Stad willen weten hoe Groningen de groep louche huisjesmelkers en bemiddelingsbureaus (’’Wij komen steeds dezelfde tegen’’) in de gaten houdt en controleert. Burgemeester Den Oudsten beloofde eerder dit jaar dat de politie op scherp zou worden gezet. In oktober vorig jaar kondigde B en W nieuwe vergunningen, meer controles en een proefproces aan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.