Spoedmaatregelen na problemen in ziekenhuizen door griepepidemie

Zorgaanbieders in Noord-Nederland hebben woensdag met spoed maatregelen genomen vanwege de topdrukte in ziekenhuizen als gevolg van de aanhoudende griepepidemie.

,,Spoedeisende-hulpafdelingen stromen over en kondigen tijdelijke sluitingen af. Intensivecarebedden zijn nauwelijks nog beschikbaar'', stelt Acute Zorgnetwerk Noord Nederland.

Tegelijkertijd is er ook minder zorgpersoneel beschikbaar, omdat veel van hen zelf ook ziek zijn. Als maatregel heeft het zorgnetwerk een tijdelijk 'regiopunt beddencapaciteit’ in het leven geroepen. Met dit overzicht kunnen ziekenhuizen snel bepalen waar patiënten terechtkunnen.

Sneller naar huis

Daarnaast kijken ziekenhuizen of het mogelijk is om mensen sneller naar huis te sturen om bedden vrij te maken. Tegelijk onderzoekt de ambulancezorg in Noord-Nederland de mogelijkheden om extra personele capaciteit vrij te maken voor de ziekenhuizen.

De griepepidemie in Nederland duurt al 13 weken, ruim een maand langer dan normaal. Daardoor liggen veel ziekenhuizen al weken overvol met grieppatiënten en ouderen met longontsteking.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.