Spoedwet: huurders met tijdelijk contract kunnen verlengen vanwege corona. Er mag door de crisis ook niemand uit woning worden gezet

Foto: Shutterstock

Ben je als huurder getroffen door de coronacrisis, dan kun je nog tot 1 november je tijdelijke huurcontract verlengen. Dat heeft het kabinet in een spoedwet geregeld. Verhuizen zou in deze periode waarin ‘alles op z'n kop staat’ moeilijker zijn dan normaal.

De spoedwet geeft verhuurders en huurders de mogelijkheid tijdelijke huurcontracten die aflopen in de periode van 1 april tot en met 30 juni 2020 tijdelijk te verlengen met maximaal drie maanden. Omdat de laatste versoepelingen waarschijnlijk op 1 september worden doorgevoerd, is de periode verlengd.

Huurders die willen verlengen binnen een week nadat het contract zou stoppen, moeten een aanvraag doen, zo waarschuwt de Woonbond. Verlengen kan voor maximaal drie maanden tot uiterlijk 1 november 2020. De regeling is bedoeld voor huurcontracten van maximaal twee jaar voor appartementen en huizen en van maximaal vijf jaar voor kamers.

Coulance voor huurders met acute betalingsproblemen

Er zijn nog meer coulanceregelingen voor huurders. Vanwege de coronacrisis mag niemand in Nederland uit huis worden gezet, zo sprak de minister van Wonen af met verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen. De beroepsvereniging voor deurwaarders KBvG liet al weten graag gehoor te geven aan de oproep.

,,Als het aankomt op ontruimingen of inbeslagnames van inboedel, moeten we dat zoveel mogelijk niet doen”, zei opperdeurwaarder Wilbert van de Donk eerder tegen deze site. ,,Ik zeg zoveel mogelijk, omdat er altijd situaties kunnen zijn met bijvoorbeeld wietkwekerijen of overlast voor buren waarbij we wel moeten optreden.” Ook de minister sluit niet uit dat in enkele gevallen huisuitzetting toch mogelijk blijft, maar dan enkel bij criminele activiteiten of extreme overlast.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen