Een flinke voetbalclub in Haren betaalt nu jaarlijks zo’n 6.500 euro veldhuur aan de gemeente, maar dat bedrag loopt volgend jaar mogelijk op tot ruim 17.000 euro. Voorzitter Mariska Sloot van voetbalvereniging Gorecht is teleurgesteld, maar niet verbaasd.

,,We wisten al jaren dat dit erin zat’’, stelt Sloot. ,,Afschuwelijk, want je bent gedwongen het aan je leden door te berekenen. Veel van hen kunnen nu door corona niet eens voetballen.’’

Nieuwe gemeente Groningen krijgt één tariefsysteem

De prijsstijging is het gevolg van de gemeentelijke herindeling, waarbij Haren en Ten Boer bij Groningen gingen horen. Volgens de wet moeten voor de hele gemeente dezelfde regels en tarieven voor sportaccommodaties gaan gelden. Wethouder Inge Jongman (CU) heeft de afgelopen maanden laten onderzoeken hoe de huurtarieven het beste gelijk kunnen worden getrokken.

De voormalige gemeente Groningen hanteerde bedragen die ongeveer in lijn zijn met andere grote en middelgrote steden in Nederland. Maar in vergelijking met de dorpen in de provincie, waaronder Haren, is de stad een stuk duurder. ,,Dat komt doordat het onderhoud en vervanging van de velden en zalen hier structureel bij de prijs in zit’’, legt Jongman uit.

Vooral buitensport duurder uit, sommige binnensportclubs juist goedkoper

Ze wil de tarieven voor sportclubs op zo’n manier gelijk maken dat het onderhoud niet in het geding komt, en de gemeente er geen extra geld op moet bijleggen.

Vooral de buitensportverenigingen uit Haren en Ten Boer zijn in de nieuwe situatie duurder uit. Voor enkele binnensportclubs kunnen de kosten juist dalen. Helemaal als ze veel jeugdleden hebben, want de gemeente wil jongeren stimuleren om te sporten met een apart laag jeugdtarief.

‘Haren krijgt elke week een nieuwe financiële klap’

Toen Haren nog een zelfstandige gemeente was, was Mariska Sloot namens Gezond Verstand Haren actief als wethouder en gemeenteraadslid. De lastenverhoging voor buitensportclubs steekt met name omdat het de zoveelste verzwaring is die Haren sinds de herindeling te verduren krijgt, legt ze uit.

,,Vóór de herindeling is ons steeds verteld dat we bij de gemeente Groningen meer zouden krijgen en minder hoefden te betalen’’, herinnert Sloot zich. ,,Zet nu maar eens op een rijtje wat er allemaal duurder geworden is. Hondenbelasting, precario, onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing - en nu dit. Het voelt alsof er elke week een financiële klap bij komt.’’

‘We willen naast verenigingen staan’

Sloot vreest ‘desastreuze’ effecten van de tariefswijziging, vooral bij de kleinere sportclubs. ,,Je bent in deze tijd volkomen afhankelijk van de clubliefde van je leden, dat ze toch blijven betalen.’’ En de grote vraag, zegt Sloot, is hoe lang ze daarmee doorgaan. Dat de tariefverhoging nodig is om onderhoudswerkzaamheden te kunnen betalen, begrijpt ze niet. ,,Van onze veel lagere huurprijzen konden we het onderhoud óók altijd prima doen.’’

Wethouder Jongman benadrukt dat de berekening die er nu ligt, nog niet definitief is. ,,We gaan hierover in gesprek met de sportclubs en de gemeenteraad.’’ Ze roept clubs die problemen voorzien op om zich bij de gemeente te melden. ,,Dan gaan we in gesprek: waar gaat het mis, waar kunnen wij helpen met de oplossing? We willen zeker naast de verenigingen staan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen