Sportieve voetbalmiddag voor leerlingen speciaal onderwijs Groningen

De kinderen van Speciaal Onderwijsschool Van Lieflandschool beleefden gisteren een bijzondere middag op het veld van voetbalclub GSAVV Forward in Groningen.

Met een suikerspin in de hand kijkt een aantal leerlingen vanaf de picknickbanken naar hun schoolgenootjes. Die werken zich op het voetbalveld stuk voor stuk in het zweet als zij het, gemixt met enige GSAVV-spelers, tegen elkaar opnemen. „Hier! Diep!” schreeuwt een van de kinderen naar zijn teamgenoot, waarna een felle sprint naar voren wordt getrokken. Het is tekenend voor het fanatisme van de kinderen deze middag.

Traditie

De sportieve samenkomst tussen de spelers van GSAVV en de gehandicapte kinderen is inmiddels een traditie te noemen. Het is de vierde keer dat de twee partijen elkaar hier treffen. „En dat blijkt wederom een goed besluit”, zegt Mecheltje Fokkema, bestuurslid van Studentendesk Rode Kruis. Deze organisatie vormt de belangrijke tussenpartij. „Eens in de maand organiseren we een project voor een bepaalde doelgroep. Ons doel is om hen een mooie dag te bezorgen en zo studenten te enthousiasmeren voor vrijwilligerswerk,” vertelt Mecheltje.

Tegenover haar in de zon zit Nijs Wienese, voorzitter van GSAVV Forward. „De samenwerking met het Rode Kruis is vier jaar terug bij ons lustrum ontstaan”, legt hij uit. „Dat wilden we een leuk tintje geven. Na overleg met het Rode Kruis kwamen we in contact Van Lieflandschool, waar een voetbaldag uit voortvloeide. Dat beviel beide partijen zo goed dat we de jaren erna op herhaling zijn gegaan”, zegt Nijs, net boven een van de leerlingen uit, die door de megafoon een mop mag vertellen.

Rode Kruis-spel

Want de organisatie weet de leerlingen ook buiten het voetbal te vermaken. Zo is er gezorgd voor een springkussen en kunnen de kinderen hun EHBO-kennis testen bij het Rode Kruis-spel. Nadat een vrijwilliger hun een vraag stelt, rollen de kinderen in de rolstoel naar antwoordbord A, B, of C.

Maar natuurlijk neemt het voetbal de meest prominente plaats in vanmiddag. „De kinderen keken hier enorm naar uit”, zegt Heleen Serier, gymleraar van de kinderen. „Sommigen waren tijdens de les al druk bezig met het maken van de beste opstelling”, vertelt ze. „En als ik ze zo bezig zie, zijn ze eigenlijk nog fanatieker dan in de gymzaal”, zegt ze na een blik op het veld.

Tentamens

Meikel Breukelman, speler van het eerste van GSAVV, geniet er eveneens van. Gehesen in het wit-blaauwe clubtenue vertelt hij dat hij de laatste wedstrijd in actie komt. Dan neemt een groep leerlingen het op tegen spelers van het hoogste team. Niet iedereen van hen kon acte de presence geven. „Vanwege tentamens”, zegt Meikel, die zelf deze ochtend nog een had. „Gelukkig kon ik daardoor vanmiddag gewoon komen. Voor ons is het namelijk een kleine moeite, wat deze kinderen enorm veel plezier en enthousiasme oplevert.”

Dat wordt kort daarna geïllustreerd door Mateüs (16). Tweemaal heeft hij met zijn klas gewonnen, een keer verloor hij. Op de vraag of hij denkt het toernooi te gaan winnen, geeft hij een duidelijk antwoord: „Dat denk ik niet, dat weet ik 100 procent zeker!” zegt hij, waarna hij meteen weer het veld op vliegt. Op naar de volgende

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.