Clubs in nood: Hoe groot is het tekort aan sportzalen in Groningen? Enquête moet problematiek in kaart brengen

Foto: Pixabay Darko Stojanovic via Pixabay

De Sportkoepel, de belangenbehartiger van sportverenigingen in Groningen, is een enquête gestart onder alle zaalsportverenigingen om het tekort aan zalen in kaart te brengen. Sinds de sluiting van het Corpushuis en sporthal De Wijert, is er te weinig capaciteit voor alle zaalsportverenigingen en moeten clubs uren inleveren.

,,We willen weten hoeveel uren de verenigingen hebben aangevraagd om te trainen en wedstrijden te spelen en hoeveel uren ze daarvan daadwerkelijk toegekend hebben gekregen’’, zegt Ad Molenaar van de Sportkoepel.

,,Tijdens de informatieavond van de gemeente voor zaalsportverenigingen begin deze maand werd duidelijk dat er met de zalen die er nu zijn, te weinig capaciteit is voor alle sportverenigingen’’, aldus Molenaar.

Inleveren

Dat de problemen nog niet opgelost zijn, ondervindt voorzitter Jarno Holmer van basketbalvereniging Scylla. De vereniging heeft 10 van de 15 aangevraagde uren toegekend gekregen. ,,Alle zaalsportverenigingen moeten uren inleveren. Het is passen en meten, maar we hebben nu alle leden ondergebracht. We zijn een kleine vereniging met ongeveer 80 leden en hebben komend seizoen een team minder, dat scheelt. Dat het gelukt is, komt dus daardoor’’, zegt Holmer.
Door de sluiting van sporthal De Wijert en het Corpushuis, de vaste trainingslocatie van de basketbalverenigingen BVG en Scylla, is een tekort aan zalen ontstaan en krijgen verenigingen minder uren. De Sportkoepel wil een overzicht maken van alle zaalsportverenigingen en de verenigingen die in de winter gebruikmaken van zalen, om het tekort aan zalen in kaart te brengen en met die gegevens naar de politiek te kunnen stappen. Daarvoor zijn nu enquêtes verstuurd naar ongeveer 50 verenigingen in de stad Groningen.

Opblaashal

De Sportkoepel behartigt de belangen van verenigingen richting de gemeente Groningen en de politiek. Een oplossing voor het capaciteitsprobleem heeft de Sportkoepel al. ,,Wij stellen als noodoplossing voor om een opblaashal neer te zetten. De speelhal in De Wijert is nog niet af en het project Beter Benutten, dat ervoor zou moeten zorgen dat de sportzalen efficiënter en daardoor beter benut worden, lost de problemen niet op’’, zegt Molenaar.

De tijdelijke oplossing voor Scylla is dat alle trainingen en wedstrijden gehouden worden in de sporthal in Vinkhuizen. ,,Maar volgend jaar begint het opnieuw’’, zegt Holmer. ,,Er moet echt wat gebeuren, maar dat is lastig om erdoor te krijgen bij de gemeente. Die stuurt ons door naar Sport050, maar die sturen ons weer terug naar de gemeente.’’

In september zal de Sportkoepel de resultaten van de enquête bespreken met de gemeente.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu