Sportschool Kelderwerk gaat voor permanent pand

De sportschool Kelderwerk kan rekenen op hulp van de gemeente Groningen. Dat kan zijn in de vorm van een pand of met financiële steun.

Dat bleek woensdag toen het onderwerp werd besproken in het stadhuis. Kelderwerk biedt een sportplek aan mensen uit allerlei lagen van de bevolking. Zo komen er onder anderen Stadjers, studenten, vluchtelingen, ex-verslaafden en mensen in re-integratietrajecten.

Kelderwerk moest vorige week vertrekken uit de oude Rabotoren in Paddepoel die de stichting gratis kon gebruiken van woningcorporatie Lefier. Een nieuwe plek is niet voorhanden.

Financiële steun

Als het aan de PvdA en de SP ligt, krijgt Kelderwerk twee jaar lang steun met 42.000 euro per jaar. Daarmee zou de sportschool een huurpand aan de Ulgersmaweg kunnen betalen. ,,Ze geven de garantie na twee jaar op eigen benen te staan’’, zegt Wim Koks van de SP.

Alle partijen in de raadscommissie hebben sympathie voor Kelderwerk. Maar de meesten willen meer onderbouwing als ze ruim 80.000 euro beschikbaar moeten stellen. Kelderwerk kon zichzelf bijna vijftien jaar bedruipen. Vooral door vaak gebruik te maken van leegstaande panden. De sporters verhuisden al talloze keren.

Kelderwerk hoopt deze keer een oplossing voor de lange termijn te vinden. Dat zou de plek aan de Ulgersmaweg kunnen zijn, alleen zegt het bestuur de huurprijs niet op te kunnen brengen.

Backbone Vinkhuizen

De toestellen zijn sinds vorige week opgeslagen bij Backbone 050, een voormalig schoolgebouw in Vinkhuizen die in bezit is van de gemeente en waar talloze organisaties een plek huren. Van de gemeente mag Kelderwerk voor langere tijd van die plek gebruikmaken, maar volgens het bestuur is de locatie niet goed. De school zou niet centraal liggen tussen de wijken waar de meeste sporters vandaan komen. Bovendien zou ook daar de plek tijdelijk zijn. ,,Dan zitten we binnen afzienbare tijd weer met hetzelfde probleem’’, zegt oud-voorzitter Hans Rosenstein, die insprak bij de raadscommissie.

Wethouder Roeland van der Schaaf is al in gesprek met Kelderwerk en wil graag helpen. De gemeente zou wel een potje kunnen vinden om financieel bij te springen, alleen vindt het stadsbestuur de plek in Vinkhuizen aantrekkelijker; daar kan Kelderwerk in zonder dat subsidie nodig is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.