Sportstudenten Hanzehogeschool ook ziek van camping Ardennen

De sluiting van de Belgische camping Villatoile in Anseremme nabij Dinant begin deze week, komt voor studenten van de Hanzehogeschool uit Groningen niet als een verrassing. De afgelopen twee jaar liepen studenten en docenten daar buikgriep op.

Woordvoerster Steffy Praamstra van de Hanzehogeschool zegt dat de eerstejaars van het Instituut Sportstudies al twintig jaar in november naar de Ardennen gaan voor een outdoorweek. Daarvoor wordt samengewerkt met het Nederlandse bedrijf Mountain Networks. Dat bedrijf heeft op die camping een vestiging. De afgelopen drie jaar werd in november de camping in Anseremme bezocht. De laatste twee jaar keerden studenten en docenten met klachten van buikgriep terug naar huis.

Of de studenten komend najaar daar ook een outdoorweek beleven, is nog de vraag. De school heeft de camping om een onderzoek gevraagd naar de mogelijke oorzaken van de besmettingen. Verondersteld wordt dat de problemen in de waterleiding zitten. Afhankelijk van te nemen maatregelen wordt besloten of de school er nog weer een week plant.

Tijdens de outdoorweek worden de ongeveer 400 studenten met een overlevingspakket van brood en water, beschikbaar gesteld door de camping, de Ardenner bossen in gestuurd. ,,De eerste keer dachten we nog aan een incident, dat de hygiëne door de studenten en begeleiders onvoldoende in acht was genomen. Ze zitten met een hoop mensen bij elkaar.” De Hanzehogeschool en de campingleiding spraken met elkaar af om meer aandacht te schenken aan de hygiëne. Groot was de verbazing dat afgelopen najaar opnieuw studenten en begeleiders ziek werden.

,,Misschien is er wel meer aan de hand”, zegt Praamstra. Nog voor de camping met Pinksteren op ast van de burgemeester werd gesloten vanwege ziekteverschijnselen onder de campinggasten, had de Hanzehogeschool bij de camping aangedrongen op een onderzoek. Uitkomsten van dat onderzoek laten nog op zich wachten.

Praamstra zegt dat de studenten en begeleiders die ziek terug keerden uit de Ardennen verschijnselen van buikgriep hadden. ,,Ze waren misselijk en moesten braken. Meestal was het na een dag wel over.” Een verband met het norovirus was er in hun geval niet. Dat virus is wel vastgesteld bij de scholieren en docenten van OSG Sevenwolden uit Heerenveen die vorige week ziek de camping aan het riviertje de Lesse verlieten.

.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.