Sportvereniging THOS uit Beerta bestaat vandaag honderd jaar. ,,Maar Halleluja is het niet”, zegt voorzitter Willem de Voogd.

SV THOS is een begrip in het amateurvoetbal. Niet alleen vanwege de naam met de letters die staan voor: Tot Heil Onzer Spieren, maar vooral vanwege de sportieve prestaties. Tussen 1976 en 1979 schopte de club het zelfs tot de tweede klasse.

Martin Doorenbos, voormalig voorzitter, herinnert zich die periode nog goed. Hij was destijds tiener, trok wekelijks het groene shirt aan, maar als op zondag de eerste selectie een uitwedstrijd had naar WKE of Rolder Boys ging half Beerta mee. ,,In de touringcar. We moesten een rijksdaalder betalen en mochten dan de bus in. Toch wel spannend om door het poortje van WKE te lopen.”

Grote verbondenheid en discipline

Doorenbos denkt met warme gevoelens terug aan zijn periode als jeugdspeler. ,,De verbondenheid was groot en de gezelligheid is mij bijgebleven. Maar er heerste ook discipline. Je werd als jeugdspeler snel gecorrigeerd. We moesten ons gedragen.”

Dat laatste beaamt Jan Roemeling, jarenlang actief voor sv THOS en medeauteur van het jubileumboek 75 jaar sv THOS. ,,Voor menig jeugdspeler stond de O ook voor Opvoeding. Het sociaal gedrag werd niet alleen thuis bepaald, maar ook door de leiders, medespelers, supporters en bestuur.”

Praten over sv THOS brengt bij Andre Hateboer, jarenlang een vaste kracht in het eerste elftal en jarenlang bestuurslid, ook alleen maar positieve dingen naar boven. ,,Ik heb er de mooiste tijd van m’n leven gehad”, blikt hij terug.

,,Samenzijn, samenwerken is fantastisch. Dat heb ik als bestuurslid meegekregen van wijlen voorzitter Geert Prins. Voor mij staat de O van sv THOS ook voor Ontwikkeling van de mens. Vroeger was het gewoon heel simpel, eerst vier jaar op gymnastiek, dan je zwemdiploma halen en vervolgens naar de voetbalclub. Helaas is dat tegenwoordig niet meer zo normaal. Dus of we over jaren nog zingen, zoals wij dat deden: ‘THOS zal bloeien en nooit vergaan’ . Ik hoop in ieder geval dat dat club blijft bestaan.”

Misschien dat THOS zelfs weer kan promoveren

Voorzitter Willem de Voogd heeft er vooralsnog een goed gevoel bij. De eerste selectie voor het nieuwe seizoen ziet er goed uit en er is zelfs weer een tweede elftal. Misschien dat sv THOS zelfs kan promoveren naar de vierde klasse’, meent De voogd. Zorg is wel het gemis aan jeugdteams. ,,We hebben een kabouter elftal, maar voordat deze jongens doorstromen....Dat duurt nog lang.”

Tot Heil Onzer Spieren. Jurrie Koolhof en Hans Hateboer, speelden er ooit hun eerste wedstrijden in de jeugd, voordat ze de stap naar het betaalde voetbal maakten. De naam THOS fascineert, maar hoe is deze tot stand gekomen en op wie z’n conto kan deze geschreven worden? In het jubileumboek 75-jarig bestaan wordt dit niet opgehelderd. De Voogd, Hateboer, Doorenbos en secretaris Jaap Smeins weten het ook niet.

Met dank aan vijfhonderd chocoladerepen

Dat de voetbalvereniging ooit begon onder de naam Zwart/Wit wordt wel aangestipt en het prachtig verhaal dat de club werd opgericht, maar dat het meest essentiële, een voetbal, ontbrak wordt ook mooi uit de doeken gedaan.

Hoe dat zat? Er was geen geld om een bal aan te schaffen. Maar er werd al snel een mouw aangepast. Een fabrikant van chocoladerepen stelde tegen inlevering van vijfhonderd chocoladebonnen, die op de repen van zijn merk zaten, een echte lederen bal ter beschikking. Het verhaal gaat dat bestuursleden iedere avond met tien chocoladerepen naar bed gingen.

Mooie verhalen uit de oude doos, terug naar het heden. sv THOS mag het de laatste jaren relatief moeilijk hebben gehad, de spirit zit er wel weer in, stelt De Voogd. Het clubhuis fungeert als dorpshuis, met tot voor kort ruimte voor de dart- en biljartclub en nog steeds de ouderenbond die er bingomiddagen houdt. THOS als sociaal-maatschappelijk bindmiddel in een Oost-Groninger dorp. ,,En daarom: we houden sowieso een jubileumfeest. Wanneer? Dat ligt aan corona.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen