Springen bij stadsstrand kost vanaf nu 90 euro

Wie het sinds woensdagmiddag nog waagt te springen vanaf de kantoorboot tegenover het stadsstrand, loopt kans op 90 euro boete. Sindsdien is het verboden. Een kijkje bij het strand, vlak voordat springen echt illegaal werd.

Xander Bavel (26) staat bovenop de kantoorboot. Honderden mensen zien vanaf het strand hoe hij voetje voor voetje naar de rand schuifelt. ,,Salto Xander’’, roept Wytse van der Heide (23) hem toe vanaf de kant.

Tenen over de rand. Afzetten. Plons. Een harde klap. Gejuich van de toeschouwers.

Sinds een paar dagen is de kantoorboot, waarin Platform Gras werkt, verworden tot een grote duikplank. En zeg nou zelf: die houten beschutting is ook wel heel uitnodigend om de klim naar boven te maken.

Van der Heide sprong zo’n twee weken geleden al. ,,Eerlijk gezegd voel ik me een beetje schuldig, want nu zie ik hele groepen kinderen naar boven klimmen. Ik heb wel eerst de bodem gecheckt. Het is overal zeker 3,5 meter diep.’’

Plons! Een blonde studente in zwarte bikini springt. Ze weet niet dat ze de aller-, allerlaatste is die legaal het water in springt. Want na haar sprong komen er ineens twee mannen om de hoek die bordjes ‘verboden toegang’ op het pand schroeven.

Het zwemwater bij het strand is gecontroleerd. Maar alleen binnen de ballenlijn en niet rondom de kantoorboot. De gemeente vreest dat mensen zich bezeren, bijvoorbeeld als ze een fietswrak op de bodem raken.

Als de bordjes er eenmaal hangen schreeuwen twee stadswachten de menigte op het strand toe. ,,Vanaf nu kost elke sprong 90 euro boete!’’

Bavel, die een van de laatste springers blijkt, grijnst naar zijn vriend Van der Heide. ,,Hoeveel geld heb je over voor een backflip?’’

menu