Spugen in gezicht: mishandeling of belediging?

Is spugen in het gezicht, van een willekeurige voorbijganger op straat, een mishandeling of is het een belediging? Die vraag stelde officier van justitie Marco van den Broek donderdagochtend in eerste instantie aan zichzelf.

Het is, zei de aanklager, in ieder geval vies. Hij kon zich dan ook heel goed vinden in de schadevergoeding van 200 euro die de vrouw die het was overkomen had ingediend. Zij schreef aan de rechtbank dat ze de hele dag met een vies gevoel had rondgelopen. Ze had liever een klap in het gezicht gekregen.

Per ongeluk?

In september vorig jaar spuugde een 27-jarige man twee vrouwen zonder enige aanleiding in het gezicht. Dat gebeurde op de Hereweg en voor de Albert Heijn aan het Zuiderdiep in Groningen. De verdachte wist het in de rechtszaal niet meer zeker, of het wel was gebeurd. Misschien had hij niet raak gespuugd. Zou dat ook kunnen? Of dat het per ongeluk was gebeurd?

Even later gaf hij het wel toe, schoorvoetend. Excuses. Hij zal voortaan beter opletten. Het nooit weer doen. Hij verzocht de rechters geen drastische maatregelen tegen hem te nemen. Hij zal werk zoeken en dan komt alles goed.

Buschauffeur

Eerder is een man veroordeeld wegens mishandeling toen hij een buschauffeur in het gezicht had gespuugd. Maar in hoger beroep volgde een vrijspraak. De officier van justitie: ,,Het blijft ontzettend vies, maar we moeten dus uitgaan van een belediging.’'

De verdachte hoorde een gevangenisstraf van 200 dagen eisen waarvan 101 dagen voorwaardelijk mogen. De resterende 99 dagen heeft hij al uitgezeten. Deze strafeis is voor de twee beledigingen en voor twee vuistslagen die hij uitdeelde in de daklozenopvang.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen