Staatsbosbeheer start de strijd tegen de essentaksterfte

Staatsbosbeheer gaat gezonde essen gebruiken om bomen te kweken die resistent zijn tegen essentaksterfte. Maandag worden de eerste zieke bomen omwille van de veiligheid gerooid.

In Nederland is ruim 90 procent van de essen aangetast door essentaksterfte, een agressieve, voor bomen dodelijke schimmelziekte. Staatsbosbeheer stelt dat landelijk negen van de tien bomen zwaar ziek is. Hooguit 5 procent van de essen blijft onaangetast en zal de kaalslag naar verwachting overleven.

,,Daardoor dreigt er een waardevolle inheemse boomsoort uit het Nederlandse landschap en de bossen te verdwijnen’’, zegt boswachter Annet de Jong. ,,In delen van Nederland ontstaan grote gaten in het groen die op korte termijn niet hersteld kunnen worden.’’

Resistente essen kweken

Staatsbosbeheer koestert bomen die de essentaksterfte overleven. De Jong: ,,We zijn als beheerders heel zuinig op de resterende gezonde bomen. Met wetenschappers en boomkwekers wordt onderzocht of de overlevende bomen kunnen worden ingezet om resistente essen, bomen die bestand zijn tegen essentaksterfte, te kweken.’’

Het verwoestende effect van de essentaksterfte wordt in een aantal gebieden nog versterkt door honingzwam. Zieke bomen kunnen als gevolg daarvan gemakkelijk omvallen. De Jong zegt dat Staatsbosbeheer, omwille van de veiligheid van de bosbezoeker, genoodzaakt is om in actie te komen. Als eerste worden zieke bomen in een brede zone langs wegen en paden verwijderd.

Begonnen wordt maandag in het Huisweersterbos (Tjuchem). Aansluitend volgt het Steendamsterbos bij Steendam. Het rooien van zieke bomen kost voor beide bossen ruim een week. In Oldambt wordt een week later gestart bij de Kromme Elleboog. Daarna volgen de Baggerputten bij Slochteren, Rijpemaa bij Harskstede, De Hoogte bij Heiligerlee, het Wagenborgerbos en het Nieuwe Schanskerbos.

Voor het opruimen van de door essentaksterfte aangetaste bomen zet Staatsbosbeheer een harvester in. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en ‘onttakt’ de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen.

Excursies

Dinsdag 25 juli houdt Staatsbosbeheer een excursie in het Steendamsterbos en op dinsdag 1 augustus in het bosgebied De Hoogte bij Heiligerlee. De boswachter geeft informatie over boswerkzaamheden en specifieke informatie over de essentaksterfte in het Steendamsterbos en De Hoogte.

De excursies starten om 19.00 uur. De excursie in het Steendamsterbos start op de parkeerplaats tegenover het Podiumcafé Peter en Leni, Steendamsterweg 20 Steendam. De excursie in bosgebied De Hoogte start op de parkeerplaats bij het monument Slag bij Heiligerlee aan de Rijksstraatweg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.