Staatssecretaris: Vertrekpremie Noord-Afrikanen wordt geschrapt

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff zegt dat de vertrekpremie voor Noord-Afrikanen, die vrijwillig ons land willen verlaten, wordt geschrapt.

Dat heeft Dijkhoff dinsdagmiddag gezegd tijdens een ingelaste persconferentie. Hij reageert op de berichtgeving dat de binnenstad van Groningen te maken heeft met een groep vooral Marokkaanse ‘asielzoekers’ die zich op grote schaal schuldig maken aan zakkenrollen. Dagblad van het Noorden bracht maandagmiddag dit verhaal. Dijkhoff geeft aan begrip te hebben voor de noodkreet van burgemeester Peter den Oudsten van de gemeente Groningen.

De burgemeester van Groningen zei maandag onder meer tegen Dagblad van het Noorden ernstige zorgen te hebben over de te lange asielprocedure. En het gebruik dat sommige ‘asielzoekers’ daarvan maken. ,,Asielzoekers uit zogeheten 'veilige landen' die met justitie in aanraking komen, moeten versneld worden uitgezet’’, zei Den Oudsten onder meer. ,,Deze individuen moet je per kerende post terugsturen.’’

Veel Noord-Afrikaanse ‘asielzoekers’ blijken de tijd van de asielprocedure - die toch afgewezen wordt - te gebruiken om te gaan stelen. Dat gebeurde eerder al in Ter Apel en in Aalden. En nu ook in de stad Groningen.

Kans op verblijfsvergunning nihil

Marokkanen blijken de afgelopen maanden veelvuldig asiel aan te hebben gevraagd in Nederland, meldde de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). Terwijl ze weten dat de kans op een verblijfsvergunning nagenoeg nihil is. Onlangs werd bekend dat het kabinet Noord-Afrikanen, die meewerken aan een vrijwillig vertrek uit ons land, maximaal 1950 euro per persoon meegeven. Die regeling wordt nu geschrapt. Tijdens de persconferentie gaf Dijkhoff wel aan dat er nauwelijks gebruik van werd gemaakt. Vijftien Marokkanen zouden dit jaar 200 euro hebben gekregen. Vijf personen ontvingen de volledige 1950 euro. ,,Maar het nieuws trok wel nieuwe asielzoekers aan’’, vertelde Dijkhoff.

De bewindspersoon zei verder alles te willen doen om Marokkanen uit te zetten. Maar Marokko werkt volgens de staatssecretaris slecht mee en vreemdelingenbewaring kan vaak niet. Woensdag moeten zes Marokkanen zich bij de rechtbank in Assen tijdens een snelrechtzitting verantwoorden voor hun rol in de zakkenrollerij in Groningen. Vorige week woensdag kregen twee Algerijnen respectievelijk vier en vijf weken gevangenisstraf. Wanneer ze die straf hebben uitgezeten, worden ze naar een uitzetcentrum overgebracht om uiteindelijk het land uit te worden gezet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.