Staatssecretaris over succesvolle crowdfunding voor Chun: goed om te zien

Chun, de man die niet bestaat foto: Duncan Wijting Foto: Duncan Wijting

,,Het is goed om te zien dat mensen maatschappelijke betrokkenheid tonen en proberen andere mensen te helpen.’’ Dat stelt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VDD, Justitie en Veiligheid) in antwoorden op Tweede Kamervragen naar aanleiding van de succesvolle crowdfunding voor Chun (‘die man die niet bestaat’) uit Groningen.

De staatssecretaris schrijft ook: ‘Het zegt mij verder dat veel mensen het onwenselijk vinden dat een vreemdeling in de situatie komt waarin hij niet kan terugkeren naar een land van herkomst of een land van eerder verblijf, terwijl hij ook niet in Nederland mag verblijven.’

Wantoestand

De verantwoordelijk staatsecretaris gaat niet in op het uitzichtloze probleem waarin Chun is terechtgekomen. Op de vraag hoe lang deze ‘wantoestand’ nog kan voortduren, luidt het antwoord dat zij niet kan ingaan op individuele zaken.

De indiener van de vragen, Kamerlid Jasper van Dijk (SP) noemt de antwoorden op zijn vragen nietszeggend en is teleurgesteld. Het is de tweede keer dat Van Dijk middels vragen het probleem in de Tweede kamer onder de aandacht brengt.

Niet blijven

Chun (32) verblijft al de helft van zijn leven in Nederland. Hij mag hier niet blijven, maar kan ook niet terug naar zijn geboorteland China omdat hij niet kan aantonen wie hij zegt te zijn. Nederland ontkent zijn bestaan.

Vorige maand werd door een echtpaar uit Groningen een crowdfunding opgezet. Dit leverde in een paar dagen tijd 25.000 euro op. Ruim 1200 mensen doneerden een bedrag. Het geld is inmiddels ondergebracht in de stichting Vrienden van Chun.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen