Staatssecretaris: proef met supersnel 5G in Groningen is van de baan

Een experiment met een supersnelle mobiele 5G-verbinding in Groningen is van de baan.

Staatssecretaris Mona Keijzer wil onder geen beding toestemming geven, zei ze gisteren in de Tweede Kamer. De proef met 5G sneuvelt omdat de draadloze signalen van dit mobiele netwerk van de toekomst het radioverkeer kunnen storen van de spionagesatellieten in het Friese Burum.

Het draadloze 5G-internet maakt gebruik van dezelfde golflengtes als de satellieten in Burum, die deels van de inlichtingendiensten zijn. Het Agentschap Telecom heeft metingen uitgevoerd. Die brengen aan het licht dat er ,,in alle gevallen ontoelaatbare verstoringen optreden’’.

Drones

Groningen wil een experimenteervergunning aanvragen om proeven te doen met drones in de landbouw of met zelfrijdende auto’s. ,,Het kan niet’’, zei Keijzer. Boven de lijn Amsterdam-Zwolle is de uitrol van 5G voorlopig uitgesloten.

D66 en de VVD hadden een motie klaarliggen om de Groningse proeven toch door te zetten. Die motie is nu aangehouden.

Veiligheidsdienst

Keijzer komt deze zomer met een brief over mogelijke oplossingen. Ook de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Defensie moeten zich erover uitlaten, vanwege het belang van het park bij Burum voor de veiligheidsdienst.

Het CDA wil dat er voor het einde van dit jaar duidelijkheid komt over de uitrol van 5G over Nederland. Tijdens een eerder debat opperde de PvdA om de satellietschotels van Burum desnoods te verplaatsen naar ongebruikte boorplatforms op de Noordzee. De Tweede Kamer heeft haast.

Jan Paternotte (D66): ,,Nederland kan het zich niet permitteren om niet voorop te lopen’’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.