Staatstoezicht legt NAM dwangsom op voor oppompen te veel gas

De gaswinningslocatie van de NAM in Overschild. Foto: Archief Kees van de Veen

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) dreigt de NAM met een dwangsom van maximaal 2 miljoen euro. Het bedrijf heeft te veel gas opgepompt bij Maasdijk en Monster.

De NAM heeft dinsdag 24 uur de tijd gekregen om de gaswinning te stoppen. Volgens SodM is er namelijk veel meer gas geproduceerd dan toegestaan. De maximaal toegestane hoeveelheid gas die gewonnen mag worden is voor Maasdijk 22,8 miljoen kuub en voor Monster 102 miljoen kuub.

De NAM heeft echter aanzienlijk meer gewonnen: 85 miljoen kuub in Maasdijk (vier keer zo veel) en 132 miljoen kuub in Monster (30 miljoen kuub teveel). Omdat het gasbedrijf zich niet aan de afspraken heeft gehouden, legt SodM een dwangsom op. De NAM heeft te kennen gegeven de productie inmiddels te hebben stilgelegd.

Serie aardbevingen

Verder heeft SodM opheldering van de NAM gevraagd over een serie recente aardbevingen in Groningen. Op 8 februari was er een bij Loppersum (magnitude 2,0), 10 februari bij Scharmer (1,7) en afgelopen zondag werd er een beving bij Garrelsweer geregistreerd (2,2).

Door deze drie bevingen is volgens SodM sprake van ‘code oranje’. Dat is het laagste niveau voordat daadwerkelijk maatregelen moeten worden genomen door de gasproducent. Er zijn nu volgens de toezichthouder in een jaar tijd 24 bevingen geweest van 1,5 of zwaarder.

Maatregelen

De NAM heeft van het Staatstoezicht nu een week de tijd gekregen om met een analyse te komen en met voorstellen voor eventuele maatregelen.

Na de tot dusverre zwaarste aardbeving van de afgelopen vijf jaar in Groningen, op 8 januari in Zeerijp (magnitude 3,4) had SodM de code rood uitgeroepen voor het gebied. Ook toen werd de NAM om opheldering gevraagd.

Inmiddels is de gaswinning op vijf locaties rond Loppersum al stilgelegd, op last van minister Wiebes. Dat heeft niet onmiddellijk resultaat, waarschuwde het Staatstoezicht al. Het duurt naar schatting drie tot zes maanden voordat de bodem rond Loppersum ook echt reageert op het staken van de gaswinning hier en tot rust komt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen