Stad-Groninger ‘archiefdetective’ Emmelkamp geridderd in Delfzijl

Amateur-historicus en ‘archiefdetective’ Jan Emmelkamp uit Groningen mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl speldde hem vrijdagmorgen de bijbehorende versierselen op. Dat gebeurde in de raadszaal van Delfzijl waar Emmelkamp (72) naartoe was gelokt voor een ‘evaluatie’ met de burgemeester over de totstandkoming van zijn jongste boek.

Vuistdikke naslagwerken

Delfzijl had de Groninger streekhistoricus voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding vanwege zijn verdiensten voor de geschiedschrijving over Delfzijl en omstreken. Emmelkamp, geboren en getogen in Tjamsweer bij Appingedam, schreef twee vuistdikke standaardwerken over de landbouwhistorie van de regio.

In 2005 publiceerde Emmelkamp een naslagwerk over de geschiedenis van boerderijen en molens in Appingedam, in 2017 volgde het grote boerderijenboek over Delfzijl en omliggende dorpen. Alleen al in dat laatste boek is tien jaar werk gaan zitten. ,,Een waar monnikenwerk’’, aldus burgemeester Beukema.

Boerderijenboek: 1200 pagina’s

In 1200 pagina’s, verdeeld over twee delen, zette de oud-onderwijzer en basisschooldirecteur de historie van àlle 182 boerderijen, borgen en buitenplaatsen rond Delfzijl op een rij, plus die van de molens en steenfabrieken die uit de landbouw voortkwamen. Zijn werk is volgens de gemeente ,,van onschatbare waarde (...) voor de ontwikkeling van de wetenschappelijke historische kennis’’ van de streekgeschiedenis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.