Stad geen vrede met handhaven koopzondagboetes in winkelcentrum Paddepoel

Politieke partijen leggen zich niet neer bij het laatste bod van de Vereniging van Eigenaren aan winkeliers in winkelcentrum Paddepoel over het koopzondagconflict.

De gemeenteraad is teleurgesteld dat de bemiddelingspoging tussen winkeliers en de Vereniging van Eigenaren (VvE) is mislukt. De laatste verplicht ondernemers zich te houden aan collectieve openingstijden, zoals de koopzondag. Zij hanteert een boetesysteem. Er zijn winkeliers met tienduizenden euro’s boete.

De gemeenteraad gaf wethouder Joost van Keulen (VVD) de opdracht het conflict, dat tot vragen in de Tweede Kamer leidde, op te lossen. Vervolgens werd er een bemiddelaar aangesteld. Medio november kondigden de VvE en bemiddelaar Koos Nauta aan dat er een nieuwe oplossing was. Er zou opnieuw een aangepast ontheffingenbeleid klaarliggen, waarbij kleine ondernemers dispensatie konden aanvragen voor de maandelijkse koopzondag.

Muizenstapje

Volgens de wethouder is er een klein muizenstapje in de goede richting gezet. ,,De VvE is niet bereid om verder te gaan. Zij beroept zich op een vergadering in september 2014.’’ Tijdens deze vergadering zou er een afspraak zijn gemaakt over de collectieve winkeltijden. Eigenaren van een fietszaak betwisten dit. De zaak ligt nu voor de rechter. Van Keulen wil wachten op de uitkomst. Hij wil dat de bemiddelaar over de schouder meekijkt bij elke ontheffing die wordt aangevraagd en de VvE om tekst en uitleg vragen als deze dit weigert.

Volgens de wethouder is alles op alles gezet om tot een oplossing te komen. ,,Vanuit het college zijn alle bestuurlijke middelen ingezet, langs de grenzen van juridische mogelijkheden, om te bewerkstelligen dat ondernemers zelf kunnen bepalen wanneer zij hun winkel opendoen en dat boetes niet meer worden uitgeschreven en voorgaande boetes van tafel gaan.’’

Wie is de baas in de stad?

Jan Pieter Loopstra van collegepartij PvdA is zeer ontevreden. ,,Er is nog steeds een ontheffingsbeleid en de boetes zijn niet van tafel.‘’ Hij vindt dat de tijd van praten voorbij is en dat het college zijn tanden moet laten zien. ,,Wie is de baas in de stad? Is dat het stadsbestuur of de VvE?’’

Raadslid Machteld van Duin (SP) dringt aan op meer onderzoek om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Ook CDA, PvdA en GroenLinks lijken voor een onderzoek te voelen. De SP wil dat de gemeente desnoods de koopzondag voor alle ondernemers in het winkelcentrum verbiedt.

Berndt Benjamins van collegepartij D66 is vol lof over de inzet van de wethouder, hoewel ook hij niet blij is met het resultaat.

Fractievoorzitter René Bolle van CDA wil weten waarom het college de handdoek in de ring gooit. ,,Is de wethouder tevreden met hoe het er nu voorstaat? Wat is het vervolgtraject? Waarom liggen die boetes nog steeds op tafel? De VvE doet helemaal geen stap. Ze formuleert het huidige beleid op een andere manier.’’

Mediation

Het college schreef eerder aan de gemeenteraad: ‘Het enige dat ons nog rest in deze kwestie is het bewaken van de gewenste uitvoering van het ontheffingenbeleid samen met de bemiddelaar. Om zo in elk geval te bewerkstelligen dat kleine ondernemers die dat willen op zondag hun winkel kunnen sluiten. Daarmee lijkt helaas een situatie te ontstaan waarbij een structurele oplossing voor het conflict over de principiële vraag zal moeten wachten op een uitspraak van de rechter.

Dit kan lang duren en is in onze ogen geen gewenste situatie. Een alternatief zou mediation kunnen zijn onder leiding van een professioneel en erkend mediator. Wij zijn bereid dat te faciliteren en raden partijen dat dringend aan. Hopelijk zijn partijen daarna bereid om op een constructieve manier met elkaar te werken aan een verbetering van de in onze ogen onaanvaardbare situatie in het winkelcentrum. Dat zullen zij uiteindelijk echt samen moeten doen.’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.