Stad wil geen NAM-toets voor nieuwbouw

Groningen De gemeente Groningen wil niet dat toekomstige nieuwbouwprojecten dreigen te worden afgeblazen, omdat investeerders zich zorgen maken over extra kosten om gebouwen te versterken vanwege aardbevingen. De PvdA-fractie sprak woensdagavond tijdens de raadsvergadering haar zorgen uit.

,,Als we niet oppassen worden we de enige grote stad die op slot wordt gezet’’, zei raadslid Sebastiaan Ruddijs (PvdA). ,,Onze omstandigheden zijn dat we aardbevingen hebben en dat we versterkingen nodig hebben als we appartementencomplexen en parkeergarages willen bouwen. Die kosten zullen dus door de stad zelf of door de initiatiefnemers moeten worden betaald.’’ Hij en ook andere raadsleden vinden het onverteerbaar als hierdoor investeerders worden weggejaagd.

Diverse projecten hebben volgens Ruddijs al vertraging opgelopen door het gesoebat over de meerkosten voor de versterkinsmaatregelen. Ook andere fracties uitten hun zorgen over de gevolgen van de gaswinning voor nieuwbouwplannen.

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) verwees naar de nieuwbouwregeling die twee jaar geleden met de NAM werd afgesloten. De NAM betaalt dan de extra kosten voor versterkingsmaatregelen. Die heeft volgens de wethouder tot nu toe goed gewerkt. ,,Dat neemt niet weg dat er wel zorgen zijn.’’

Hij wees erop dat het van belang is dat er een goede regeling blijft bestaan. ,,Het kan niet zo zijn dat we onze architectonische vrijheid vanwege hoge kosten moeten inleveren, omdat er geen vergoeding tegenover staat.’’

Volgens Van der Schaaf wordt voorkomen dat Groningen bij nieuwbouw naast een welstandstoets ook een NAM-toets krijgt.

Hij merkte eveneens op dat mensen te lang op schadeherstel moeten wachten. Hij verwees naar inwoners van de Noorderplantsoenbuurt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.