Stad wil praten over geld voor vliegveld Eelde

Collegepartijen in de stad Groningen laten het twee jaar geleden gesloten coalitieakkoord los als het om vliegveld Eelde gaat. De afspraak dat ‘Eelde’ zichzelf moet bedruipen, geldt niet meer.

Dinsdagavond staat de toekomst van het vliegveld op de agenda van de raadscommissie werk. In het coalitieakkoord Voor de verandering spraken collegepartijen D66, PvdA, GroenLinks en VVD af dat het vliegveld zelf de broek op moet houden. ‘Totdat Groningen Airport Eelde de prognoses van reizigersaantallen en omzet uit het Strategisch Plan waarmaakt, investeren wij niet in het vliegveld’, stond in het coalitieakkoord.

Die afspraak wordt nu losgelaten. De wereld is snel veranderd, zegt fractievoorzitter Jetze Luhoff van D66. Volgens de collegepartijen is de financiële situatie van de luchthaven sneller verslechterd dan ze konden vermoeden bij het opstellen van het coalitieakkoord. 'Er is geen enkel scenario denkbaar dat geen overheidsgeld vraagt. Dat betekent concreet dat het coalitieakkoord op dit punt achterhaald is. Sluiten kost immers ook geld', verklaren de collegepartijen.

De collegepartijen willen de discussie over extra geld voor Eelde aangaan, zegt Luhoff. Als die discussie als uitkomst heeft dat er extra geld komt voor het vliegveld, moeten er wel compenserende maatregelen komen. Bijvoorbeeld in de vorm van extra groen of duurzaam openbaar vervoer. ,,Laten we wel zijn. Iedere keer dat er een vliegtuig vertrekt, verniel je een klein stukje aarde.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.