Stadhuis Groningen in steigers; trouwzaal zeker 1,5 jaar dicht

Stelletjes die binnenkort graag in het Stadhuis van Groningen willen trouwen, hebben nog een jaar: vanaf september 2019 is de trouwzaal zeker 1,5 jaar niet beschikbaar.

Het Stadhuis gaat dicht voor een verbouwing en daarmee verdwijnt ook de trouwzaal een tijd uit beeld. Alles en iedereen, ook de burgemeester, moet het pand uit om de aannemer niet te storen.

Er komt geen tijdelijke trouwzaal. ,,Bruidsparen kiezen voor het stadhuis vanwege de locatie, als die niet beschikbaar is houdt het op en moeten ze uitwijken’’, zegt een woordvoerder van de gemeente.

De stad telt negen vaste trouwlocaties buiten het Stadhuis. Die zijn in drie kerken, twee musea, twee borgen, de Stadsschouwburg en wijkservicecentrum Hoogkerk. Daarnaast mag iedereen zelf een openbaar gebouw als trouwplek regelen.

Tijdelijke verhuizing Stadhuisbewoners kost 1,3 miljoen

Groningen maakt het stadhuis weer up-to-date voor circa 15 miljoen euro. Daar komen de voorbereidingskosten (circa 1 miljoen) en tijdelijke huisvesting (circa 1,3 miljoen) bij. Voor het tijdelijke onderkomen van burgemeester Peter den Oudsten, de wethouders en hun ambtenaren wordt het gemeentekantoor aan de Kreupelstraat voor 580.000 euro verbouwd.

Nog eens zo’n bedrag is nodig om voor politiek Groningen (de gemeenteraadsfracties en raadscommissies met ondersteuning) twee jaar ruimtes te huren en geschikt te maken in het particuliere kantoorgebouw Oosterboog. Het pand boven Happy Italy aan de Oosterstraat moet flink worden verbouwd.

Iedereen naar de Oosterboog was ook een optie geweest, maar dat vond de gemeente wat ver van de Kreupelstraat, waar ondersteunende diensten zitten. De Oosterboog wordt ook niet representatief genoeg bevonden. In de Kreupelstraat is geen plek voor iedereen. Volgens de gemeente profiteren de vaste ‘bewoners’ van de Kreupelstraat later ook van de verbouwing.

Schilderijen naar Groninger Museum

Door de tijdelijke sluiting van het Stadhuis moet de gemeente ook ruimtes huren voor ontvangsten en andere bijeenkomsten waar de kantoren aan de Kreupelstraat en Oosterstraat niet representatief genoeg voor zijn. Daarvoor zijn hotel Prinsenhof, de Martinikerk, het Groninger Forum, het voormalig Toevluchtsoord, gemeentekantoor Harm Buiterplein en de gemeentehuizen van Haren en Ten Boer in beeld.

Een deel van de kunstschatten in het Stadhuis, zoals schilderijen en bijzondere meubels en voorwerpen, wordt ondergebracht in het Groninger Museum. Dat is met de stad in gesprek over een speciale expositie van stadhuiskunst.

Vergaderen op woensdag kost gemeenteraad 70.000 euro extra

De gemeenteraad van Groningen is 70.000 euro meer kwijt aan tijdelijke vergaderruimte op woensdag. Voor 30.000 euro kan de raad tijdens de hele verbouwing op donderdagen terecht in het provinciehuis, maar de fractievoorzitters willen op woensdag blijven vergaderen. Omdat provinciale staten dan ook bijeenkomt, moet de gemeenteraad af en toe uitwijken en lopen de kosten op tot circa 99.000 euro, zo is berekend.

De gemeente zoekt nog uit waar de gemeenteraad terecht kan, bijvoorbeeld in De Oosterpoort, Groninger Forum of MartiniPlaza. Er zijn ook andere commerciële locaties in beeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.