Stadhuis op ramkoers met winkeleigenaren Paddepoel over koopzondagconflict (update)

De gemeente Groningen werkt niet mee aan de uitbreidingsplannen in winkelcentrum Paddepoel zolang het conflict over de openingstijden niet is opgelost.

Ook is de gemeente bereid ondernemers die een juridisch conflict met de vereniging van eigenaren over de openingstijden hebben financieel bij te staan. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een spoeddebat van de gemeenteraad die was aangevraagd door het CDA, SP, PvdA en Stad en Ommeland.

De vereniging van eigenaren (VvE) ligt sinds enkele jaren overhoop met een aantal winkeliers over de openingstijden, waaronder de koopzondag. Ondernemers kregen duizenden euro’s boete, omdat ze bijvoorbeeld niet op de verplichte koopzondag open waren. Een recente brief van de vereniging aan bloemist Rene Bolhuis was de druppel. Hierin waarschuwt de VvE dat de ouders van de bloemist mogelijk een boete van 68.000 euro moeten betalen.

‘Dit riekt naar mafia’

Volgens de vereniging verzuimde zijn vader 19 jaar geleden bij de overdracht in de leveringsakte de bepaling op te nemen dat zijn zoon als eigenaar van een winkelpand automatisch lid is van de vereniging van eigenaren (VvE). Het gevolg als de bepaling alsnog wordt opgenomen, is volgens de VvE dat Rene Bolhuis gebonden is aan de openingstijden zoals die door de vereniging zijn vastgesteld. Als de bepaling niet alsnog wordt opgenomen, dan staat daar volgens de VvE een boete van 68.000 euro op.’

,,Dergelijke praktijken rieken naar mafia en zijn een stad als Groningen onwaardig’’, reageerde fractievoorzitter Amrut Sijbolts van Stad en Ommeland.

Draagvlak voor uitbreiding is breekijzer

De VvE wil het winkelcentrum dolgraag uitbreiden met onder meer twee supermarkten. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) benadrukte dat draagvlak onder winkeliers voor deze uitbreiding noodzakelijk is. Hij wees erop dat het voortdurende conflict hier niet bepaald bij helpt. ,,De VvE is nu aan zet draagvlak te vinden.’’ Hij denkt dat het daarom ‘misschien wel heel verstandig is deze kwestie in ander vaarwater te brengen.’

Ramkoers

Voor wethouder Joost van Keulen (VVD) is de maat echt vol. Hij wees erop dat niet alleen de bloemist maar ook de fietsenzaak een brief van de VvE ontving. Hij noemde dit ‘olie op het vuur’. ,,Ik heb de VvE gevraagd deze brieven in te trekken, maar hiertoe was ze niet bereid.’’

Hij omarmde het voorstel van fractievoorzitter René Bolle (CDA) een brief namens de gemeenteraad te sturen naar alle pandeigenaren die lid zijn van de VvE waarin staat dat de huidige gang van zaken volstrekt onacceptabel is en moet worden opgelost.

Bolle stelde ook voor proceskosten van ondernemers te vergoeden. De wethouder is hiertoe bereid, maar hij wil niet bij voorbaat zeggen dat de gemeente alle juridische kosten vergoedt.

VvE: ‘ongelooflijk veel misverstanden’

Bestuurslid Paul Beeres van de VvE luisterde naar het spoeddebat en vindt dat er sprake is van ongelooflijk veel misverstanden. ,,Zo denken raadsleden dat wij nog steeds boetes uitdelen, maar dat is niet het geval. Wel is het zo dat een aantal ondernemers een aantal keren hun bijdrage voor het reilen en zeilen van het winkelcentrum niet hebben betaald. Dat geld proberen we natuurlijk alsnog van ze te krijgen, want dat zijn we ook naar andere winkeliers, die hun bijdrage wel betalen, verplicht.’’

Hij denkt niet dat het moeilijk is voldoende draagvlak te vinden voor de uitbreidingsplannen voor het winkelcentrum. ,,Ik durf de weddenschap aan dat 95 procent van de winkeliers die wil.’’

Hij benadrukte dat er na de tussenkomst van een bemiddelaar, een initiatief van de gemeente, er een ‘ruimhartiger ontheffingsbeleid’ voor de openingstijden geldt. ,,Alleen zijn er nog steeds winkeliers die weigering ontheffing aan te vragen. Er is dus geen sprake meer van een koopzondagconflict.’’

Beeres vindt het verder ‘ongelooflijk dat valse beschuldigingen van een klein aantal winkeliers tot deze ophef heeft geleid’.

Volgens Beeres gaat het bestuur zich nu beraden op de uitkomsten van het spoeddebat en onderzoekt het hoe het zijn overwegingen ‘beter onder het voetlicht kan brengen’.

Stemmingmakerij

Raadsleden hadden geen goed woord over voor de opstelling van de VvE. Jan Pieter Loopstra (PvdA) Bolle noemde de brief aan de bloemist ‘laaghartig, triest en onfatsoenlijk’ en vraagt zich af of de VvE zich niet heeft gediskwalificeerd als gesprekspartner met de gemeente. Volgens Edward Koopmans (ChristenUnie) wordt het conflict op een steeds lager niveau uitgevochten. Mechteld van Duin (SP) concludeert dat de VvE niets schuwt om haar zin door te drijven.

Beeres neemt hier kennis van en doet een aantal opmerkingen af als ‘stemmingmakerij.’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.