Stadjer terug in stadshart

Groningen wil voorkomen dat er in de toekomst alleen studenten in de binnenstad wonen. Het blijft niet bij mooie woorden, zegt Edwin Oostmeijer.

Hij is door wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) aangezocht om de manifestatie Wonen in Stadshart in goede banen te leiden.

Daarmee probeert Van der Schaaf het tij te keren. Hij is bang voor eenzijdige bewoning (‘slecht voor de stad’) en probeert andere bewoners te trekken.

Aanbod

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er is weinig aanbod omdat pandeigenaren meer geld kunnen verdienen met studentenkamers en kleine studio’s dan met ‘gewone’ appartementen en huizen. Stadjers die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoningen, hebben het nakijken. Onder hen: starters, jonge gezinnen en ouderen die kleiner willen wonen omdat de kinderen de deur uit zijn.

De Utrechtse projectontwikkelaar Oostmeijer (hij telde 52 woningen te koop in het centrum van Groningen en 1050 elders in de stad) moet de stad inprenten dat het centrum voor iedereen een mooie woonplek is. Hij verwacht dat de manifestatie realistische voorbeelden oplevert.

Bij de opening, dinsdagavond in het Groninger Forum, beloofde Oostmeijer dat hij niet alleen architecten, ontwikkelaars en bouwers met elkaar laat praten over de plannen, maar ook toekomstige bewoners. Een aantal van hen vertelde graag naar de binnenstad te verhuizen.

Volgens Oostmeijer zijn daarvoor niet alleen alternatieve plannen nodig. ,,We moeten er ook voor zorgen dat bestuurders en ambtenaren het goed regelen. Zij kunnen vaak heel goed uitleggen waarom bepaalde dingen niet mogen, maar ze moeten nu juist dingen mogelijk maken.’’

Locaties

Stad, Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool stellen voor het project gebouwen beschikbaar die tot woningen kunnen worden omgetoverd. Er wordt ook gekeken naar wonen op het water.

Tot de gebouwen behoren het USVA-pand aan de Munnekeholm, het Prins Claus Conservatorium aan de Radesingel en de Borgmanscholen aan Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat en de Jacobijnerstraat. Ze komen binnen afzienbare tijd leeg te staan.

Voor zeker dertien locaties hoopt de gemeente voorbeeldprojecten te maken. Daarbij horen ook winkelpanden waarvan de bovenverdieningen leeg staan. De Glaudélocatie naast het Herewegviaduct, al jaren op de nominatie voor sloop, wordt tijdens Wonen in Stadshart toch nog een keer onderzocht op gebruiksmogelijkheden. Studenten doen mee aan de manifestatie. Rizoem en Kuub helpen bij zelfbouwprojec- ten.

Opzet van de manifestatie: elkaar inspireren en helpen nadenken. Wethouder Van der Schaaf: ,,We willen een klimaat creëren waarin dit automatisch gebeurt en pandeigenaren niet alleen het maximale uit een vierkante meter halen. Met de jongerenhuisvesting gaat dat goed en dit gebied gaat ons zeker ook allemaal aan.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.