Stadjers haken af bij dure energiemaatregelen

Groningen aast op een nieuwe financieringsregeling om huizen energieneutraal te maken. ,,Anders komt de energietransitie niet van de grond.’’

De stad hoopt dat het Rijk toestemming geeft voor een proef met zo’n nieuwe lening. Die wordt, zo is de bedoeling, gekoppeld aan huizen en niet aan mensen/eigenaren.

Huidige en toekomstige bewoners delen daardoor de kosten van ‘groene’ investeringen. Het geld zou van buurtcoöperaties of een instelling als de (gemeentelijke) Groningse Energie Service Compagnie moeten komen en worden terugbetaald via een nutsbedrijf of een belasting als de ozb.

Te duur

Met het initiatief hoopt de gemeente met name duurdere investeringen van de grond te krijgen, zoals het isoleren van zolders en de aanschaf van warmtepompen. Dat blijft nu vaak achterwege omdat ze te duur zijn voor veel mensen. Met name studenten, ouderen en starters verwachten niet lang genoeg in hun huis te wonen om de kosten eruit te halen.

Een en ander blijkt uit een uniek energie-onderzoek in de jaren-zestig-wijk Paddepoel-Noord. Daar investeren veel bewoners in zonnepanelen of andere (goedkopere) maatregelen die snel worden terugverdiend. Duurdere investeringen blijven uit, terwijl die wel nodig zijn om Groningen energieneutraal te maken.

,,Wij roepen al een tijdje dat we in 2035 energieneutraal willen zijn, maar wat dat precies betekent voor een wijk en de bewoners, was eigenlijk niet bekend. Voor Paddepoel weten we dat nu wel’’, zegt Martin Klooster van de gemeente Groningen. Er is uitgerekend wat de energiebehoefte in de wijk is (nu en in 2035) en wat er moet gebeuren om die te verduurzamen. Stad, Gasunie, Enexis en bewonersstichting Paddepoel Energiek werkten eraan mee.

Scenario’s

Onderzoekers gaan voor Paddepoel anno 2035 uit van drie scenario’s voor de verwarming: alles elektrisch (met luchtwarmtepompen en drie keer betere isolatie dan nu), hybride (warmtepomp en twee keer betere isolatie) of: aansluiting op het warmtenet (geothermie en twee keer betere isolatie). Alleen ‘alles elektrisch’ lijkt -in de winter- risicovol.

 

Voorbeeldwijken

Paddepoel-Noord is daarmee de eerste van drie ‘voorbeeldwijken’, net als de Noorderplantsoenbuurt (vooroorlogse wijk met veel gemengde woningtypes) en een nog aan te wijzen nieuwbouwwijk.

,,We zoeken voor deze drie buurten precies uit waar de benodigde stroom straks vandaan moet komen, hoe we in de toekomst verwarmen, wat het isolatieniveau moet zijn, of de bestaande netwerken de veranderingen aan kunnen en wat de transitie kost. De rest van de stad spiegelen we aan deze drie wijken’’, zegt wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen (GroenLinks).

Klooster: ,,Het onderzoek voorziet welke maatregelen gevolgen hebben voor de energietransitie en aan welke knoppen je kunt draaien om die op te vangen. Bijvoorbeeld als de gasprijs stijgt, of als mensen minder terugkrijgen voor de stroom die ze zelf opwekken.’’

Onderzoekers houden ook rekening met het gemeentelijke beleid (wel of geen aardwarmte), regionale politiek (hoeveel wind en groen gas is er) en landelijke regelingen (energiebelasting, salderingsregeling). Volgens onderzoekers zijn actieve buurtonderzoekers onmisbaar.

Uitgangspunten 2035

Negen van de tien auto’s zijn elektrisch en worden als stroombuffer gebruikt; driekwart van alle geschikte daken ligt vol met zonnepanelen; de provincie realiseert haar plannen voor wind- en zonne-energie; er is genoeg biomassa voor reserve-energie en de opslag van stroom en energie is mogelijk geworden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.