Stadsadvocaat in geheim stuk: Gemeente heeft in kwestie Paddepoel geen poot om op te staan

De gemeente Groningen heeft geen juridische middelen om winkeliers in winkelcentrum Paddepoel te beschermen tegen koopzondagboetes. Dat concludeert de stadsadvocaat in een vertrouwelijk advies aan de gemeente.

De redactie van Dagblad van het Noorden beschikt over dat schriftelijke advies van 28 november.

Zondagboetes

In winkelcentrum Paddepoel loopt een langdurig conflict tussen zelfstandige ondernemers en de Vereniging van Eigenaren (VvE). Winkeliers die zich niet aan de voorgeschreven openingstijden houden, zoals de maandelijkse koopzondag en de wekelijkse koopavond, worden daarvoor beboet. Voor enkele winkeliers lopen de boetes in de tienduizenden euro’s.

Gemeentelijk ingrijpen

De gemeente Groningen hield zich in het conflict aanvankelijk afzijdig. Volgens wethouder Joost van Keulen zou de gemeente geen rol kunnen spelen in ondernemerszaken en had de gemeente bovendien geen juridische grond om op te treden.

Nadat onder meer de CDA-fractie het onderwerp eind vorig jaar hoog op de raadsagenda zette, stelde de gemeente begin dit jaar Koos Nauta als bemiddelaar aan om de partijen bij elkaar te brengen.

Juridische mogelijkheden

Na een mislukte bemiddelingspoging in oktober, stelde wethouder Van Keulen in november een deadline. Voor 1 december moest er een oplossing zijn, opdat zelfstandige winkeliers geen boetes meer zouden ontvangen als ze op de maandelijkse koopzondag gesloten bleven.

De wethouder liet ondertussen uitzoeken wat de juridische mogelijkheden van de gemeente zijn om indien nodig zelf in te grijpen.

Vragen

De gemeente wilde antwoord op twee vragen:

  • kan de gemeente de keuzevrijheid ten aanzien van de koopzondag voor winkeliers in Paddepoel beïnvloeden via de gemeentelijke Winkeltijdenverordening?
  • welke consequenties heeft de uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden in een zaak tussen Primera en Horas Beheer B.V. op de huidige situatie?

Koopzondag terugdraaien?

De conclusie van de advocaat op de vraag of de gemeente de toestemming voor de maandelijkse koopzondag terug kan draain is kort en krachtig: dat kan theoretisch gezien wel, maar dan geldt dat niet alleen voor winkelcentrum Paddepoel, maar ook voor alle winkelcentra in ‘schilwijken’ van de stad.

De advocaat kan zich niet voorstellen dat de gemeenteraad alle winkelcentra de zondagsopening zou ontnemen, om het geschil in Paddepoel in het voordeel van een aantal winkeliers op te lossen.

Gevolgen uitspraak hof

Volgens de advocaat biedt de uitspraak in de zaak van de Primera tegen Horas Beheer B.V. ook niet veel soelaas voor de winkeliers. In die zaak bepaalde het Hof Arnhem-Leeuwarden dat winkelier Gerard Platjouw niet kan worden gedwongen op koopzondag open te zijn. Hij kan daar ook geen boetes voor ontvangen.

In zijn advies aan de gemeente stelt de advocaat vast dat de zaak van de Primera heel specifiek is en daarmee ‘slechts beperkt handvatten biedt om de juridische vragen ten aanzien van de andere huurder en/of eigenaars van het winkelcentrum te beantwoorden’.

Ook stelt de advocaat dat de uitspraak van het hof sowieso niet kan worden gebruikt voor winkeliers die tevens pandeigenaar zijn, wat de meeste anti-koopzondag ondernemers wel zijn.

Reactie wethouder

Desgevraagd zegt wethouder Joost van Keulen niet op het advies van de advocaat in te kunnen gaan. „Als het om een vertrouwelijk stuk gaat, heb ik geheimhoudingsplicht, dus geen commentaar.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.