Fries volkslied op carillon Martinitoren in Groningen (want stadsbeiaardier Auke de Boer speelt verzoeknummers)

Foto: ANP (bewerking DVHN)

Stadsbeiaardier Auke de Boer speelt regelmatig fijne deuntjes op het carillon van de Martinikerk in Groningen. Zo strooide hij al liedjes van David Bowie, The Rolling Stones, ‘Game of Thrones’ en ‘La casa de papel’ uit over de stad. Dinsdag speelt hij het Fries volkslied.

In ruil voor een donatie van 500 euro aan de Voedselbank en het onderhoud aan de Martinikerk speelt De Boer in december en januari elke dinsdag een verzoeknummer op het eeuwenoude klokkenspel. De Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen heeft in dit kader het Fries volkslied aangevraagd.

Toezegging Stichting Martinikerk

Tegen Omroep Friesland vertelt Lucas van der Veer, voorzitter van Bernlef: ,,Wij zijn wel redelijk van de ludieke acties. Dit idee kwam, zoals wel vaker, bij een van de leden vandaan. Die heeft het in de groepsapp gestuurd, en daar werd zo enthousiast op gereageerd dat wij er meteen mee aan de slag zijn gegaan.”

Inmiddels heeft de vereniging 200 euro binnengehaald. Niet genoeg voor de verzoekdrempel, maar Stichting Martinikerk (de organisator van de verzoeknummeractie) heeft al toegezegd het nummer sowieso te spelen.

,,Ze vonden ons initiatief zo mooi dat ze het hoe dan ook gaan doen, ook als we de 500 euro niet halen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen