Stadsgids vindt graf van Groninger burgemeester

Er is in Groningen weinig dat herinnert aan oud-burgemeester De Savornin Lohman (1770-1833), maar nu is tenminste zijn graf teruggevonden.

Henk Bakker, zelfstandig stadsgids en specialist Zuiderbegraafplaats, gebruikt een stevige borstel om te kijken of de archieven kloppen.

Erg duidelijk is de zerk na het vegen nog steeds niet maar de letters zijn enigszins herkenbaar. Hier, op rij 6, ligt Maurits Adriaan de Savornin Lohman, geboren aan de Vismarkt, rechter, Heer van Zonnemaire en burgemeester van Groningen in 1819 en 1820.

Verrassingsvondst

Een verrassing. ,,Via via vroeg de familie of ik kon achterhalen of hier graven zijn en van wie. Ik probeer al een tijdje een compleet beeld te schetsen van dit vak op de begraafplaats. Er liggen ongeveer 300 mensen. Nooit gedacht dat er een burgemeester tussen zou liggen.’’

Die deelt het graf met zijn echtgenote rijksgravinne Frederika Louise Wilhelmina von Heiden- Reinesheim (1774-1848) en drie kinderen.

Familie

Zijn zoon H.W.A. en schoondochter F.I.H. de Ranitz liggen er vlak naast onder een even onleesbare steen. Bakker ontdekte op rij 5 onder gras een puntgave zerk. ,,De nabestaanden zijn gerechtigd om te kijken en een freule heeft dat met mijn hulp gedaan. Daarna hebben we dat graf weer afgedekt. De familie moet nu beslissen wat ermee gebeurt: naar boven halen of laten liggen.’’

In totaal vond Bakker twaalf namen van familieleden. De burgemeester deelde het ambt met Franciscus Cremers, Pieter Roelfzema en Jean François van Iddekinge, zoals gebruikelijk tussen 1256 en 1824.

Rondleidingen

Van Iddekinge (van de weg aan de westkant van de Hereweg) werd de eerste solo-burgemeester van Groningen. De Groningse De Savornin Lohmanlaan, aan de oostkant van de Hereweg, is zoals meer straten in die buurt vernoemd naar een Haags politicus: jonkheer Alexander Frederik (1837-1924). Hij was kleinzoon van de burgemeester en is wel in Groningen geboren maar niet begraven.

Bakker geeft in de zomermaanden drie rondleidingen op het kerkhof. De eerste is op 9 juli om 14 uur. Aanstaande zondag 18 juni geeft hij om 14 uur een excursie op begraafplaats Esserveld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen