Stadskanaal blijft bij bedenkingen Wedeka en Synergon

De gemeenteraad van Stadskanaal gaat niet onverkort akkoord met het toekomstplan voor werkvoorzieningschappen Wedeka en Synergon.

Dat heeft ze maandagavond besloten.

‘Zo’n commissie zien we niet zitten’

Het plan, de zogenoemde business case, werd onlangs gepresenteerd door Gerard Kremer en Bert Middel, de door de provincie aangestelde gebiedsregisseurs. Er staat onder meer in dat de werkvoorzieningschappen Synergon en Wedeka niet fuseren, maar wel onder een bestuurscommissie moeten vallen.

Burgemeester en wethouders van Stadskanaal voelen niets voor zo’n commissie en vroegen maandagavond aan de raad dat standpunt te delen. De meerderheid deed dat. ,,Zo’n commissie zien we niet zitten’’, zei Egbert Hofstra. Hij wees erop dat door de commissie de gemeenteraden op ‘een te grote afstand’ van de schappen komen te staan.

‘Dreigement’

Kremer en Middel lieten al weten het plan alleen naar staatssecretaris Jetta Klijnsma (de verwachting is dat zij voor de uitvoering ervan enkele miljoenen euro’s op tafel legt) te sturen als de betrokken gemeenten het onverkort accepteren. De raadsleden maakten duidelijk zich door dat ‘dreigement’ niet onder druk te willen laten zetten.

Met name de oppositie had kritiek op wethouder Francis Boen (PvdA). Hij was als voorzitter van Wedeka betrokken bij het opstellen van de business case, maar uitte vervolgens als wethouder bedenkingen. Bij de raadsvergadering zei hij de verkeerde keus te hebben gemaakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.