Stadskanaal: stevige coalitie zonder PvdA

De nieuwe coalitie zat al even in de pijplijn en staat nu vast. Voor het eerst in de geschiedenis van de gemeente Stadskanaal regeert de PvdA niet mee.

Blijde gezichten bij de presentatie van het nieuwe college. Formateur Johan Hamster van de ChristenUnie is tevreden over het bestuursakkoord dat hij wist te sluiten met het vertrouwde CDA (met wethouder Goziena Brongers) en de nieuwe coalitiepartijen SP (Lian Veenstra) en VVD (Goedhart Borgesius).

Ambities

De vier bruisen van de ambities, zo valt uit het stuk op te maken. Maar zijn doelen als terugdringen van de hoge werkloosheid, meer werkgelegenheid, de spoorverbinding naar Veendam en later naar Emmen, verdubbeling van de N366 wel waar te maken? En zorg voor iedereen, nieuwe omgevingsplannen en een professionele organisatie? Hamster: ,,We hebben het idee dat we dit kunnen realiseren.’’

Niet aan zet bij herindelen

Maar de herindeling met Veendam ging zeer tegen de zin van de Stadskanaalster gemeenteraad niet door en schaalvergroting en bundeling van krachten zit er voorlopig niet in. ,,We willen nog steeds herindelen, maar wij zijn niet aan zet’’, aldus Hamster.

Inhoudelijk wilde hij niet ingaan op de genoemde ambities. De kandidaat wethouder vindt dat de partijen in de gemeenteraad dat als eerste moeten doen. Woensdag krijgen ze die gelegenheid na de installatie van de wethouders. De nieuwe coalitie, goed voor 16 van de 23 raadszetels, rekent op draagvlak. Een groot deel van de plannen komt overeen met het document Stadskanaal Koersvast, dat de gemeenteraad in 2017 opstelde over het gewenste woon-, leef- en werkklimaat.

Brede coalitie

Er is gekozen voor een brede coalitie met naast de twee grote christelijke partijen een tegenhanger uit het sociaal-socialitische blok en één liberale partij. ,,Een stabiele, stevige coalitie’’, vindt Hamster. Met ruimte voor de eigen kleur. Een gevoelig onderwerp als de zondagopening voor winkels is volgens de coalitiepartijen geen discussiepunt geweest.

PvdA oppositiepartij

De PvdA valt in de bijna vijftig jaar gemeente Stadskanaal voor het eerst buiten de boot. Niet bewust, bezweert Hamster. De SP scoorde nu eenmaal beter bij de verkiezingen. ,,Niet leuk’’, reageert PvdA-fractievoorzitter Egbert Hofstra. ,,Wij bereiden ons voor op onze taak als oppositiepartij. We zien nu al: de coalitie wil veel, maar zegt niet hoé.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.