Het sta- en liggeld van camping Spoordok in Musselkanaal moet lager, oordelen B en W van Stadskanaal. Door een stijging van de prijzen is het aantal overnachtingen de afgelopen jaren sterk gedaald.

De stijging van het sta- en liggeld werd in 2018 opgelegd door de rechtbank. Die oordeelde dat de camping, die eigendom is van de gemeente, prijzen hanteerde die lager waren dan gebruikelijk. De gemeente had zichzelf in een oneerlijke concurrentiepositie gemanoeuvreerd, vond ook de Autoriteit Consument en Markt.

Daarmee gaven beide campinghoudster in Musselkanaal Cate Diedel gelijk, zij had in 2016 aangekaart dat ze door de gemeente uit de markt werd geprezen door de goedkope prijzen. Zij zou inkomsten missen omdat toeristen naar de veel goedkopere camping zouden gaan.

De gemeente verhoogde de tarieven. Tussen 2017 en 2020 daalde het aantal camperovernachtingen van 2391 naar 1325. Het aantal overnachtingen met boten kelderde in die periode van 244 naar 86, op het hoogtepunt in 2013 waren dat er nog 452. Door de daling in draait Spoordok verlies.

Minder inkomsten betekent prijs omhoog

Het aantal overnachtingen dreigt verder af te nemen zonder ingrijpen van de gemeente. De gemeente moet namelijk een kosten dekkend tarief hanteren. Als er minder mensen komen, zijn er minder inkomsten. Zijn er minder inkomsten, dan moet de prijs omhoog om de kosten te dekken. Het wordt een negatieve spiraal, vreest het college. Dat zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat Spoordok gesloten moet worden, wat een negatieve impact zou hebben op de lokale economie.

Daarom heeft de gemeente een onderzoek ingesteld naar de prijzen van omliggende campings. Daaruit zou blijken dat het liggeld voor vaartuigen bij Spoordok hoger is dan bij omliggende havens. Ook voor campers kan een ‘marktconformere’ prijs gehanteerd worden dan voor 2021 werd vastgesteld.

Daarnaast zijn ook de totale kosten van Spoordok omlaag gebracht. Onder andere door te besparen op de afvalkosten en het groenbeheer. Daardoor zijn de lasten minder zwaar en is het mogelijk om met het verwachte aantal overnachtingen een lagere prijs te hanteren.

Particuliere camping niet blij

In een verordening die eind november 2020 werd vastgesteld zijn de overnachtingsprijzen voor boten in 2021 nog 22,60 euro per dag , voor campers 16,80 euro per dag en een ligplaats voor het winterseizoen 100 euro voor het hele seizoen. Die prijzen waren overigens al fors hoger dan over het jaar 2020 werd vastgesteld (respectievelijk 17,75 euro, 14,90 euro en 100 euro).

De gemeente mikt nu per boot op 1,30 euro per meter, met een minimum van 10 euro per dag. Campers worden 15 euro en een winterovernachting wordt gratis. Het aantal overnachtingen is in dat seizoen laag en er is geen beheerder om het geld te innen.

Peter Raven is niet blij met het voorstel van de gemeente. Hij is de juridisch adviseur van campinghoudster Cate Diedel. Volgens hem is er nog geen overeenkomst gesloten tussen de gemeente en zijn cliënt over de inkomsten die zij gemist zou hebben. ,,We hebben het dan minimaal over een bedrag van 50.000 euro tot een ton. Zoals het nu gaat accepteren we niet, we gaan nu vol gas geven en de gemeente dagvaarden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen