Het lommerijke Óbudai-Sziget, waar voormalig topatleet Roelf B. en zijn jeugdvriend Gert-Jan N. uit Stadskanaal werden betrapt op drugshandel.

Stadskanaalsters Roelf B. en Gert-Jan N. 'mogen niks' onder huisarrest in Hongarije

Het lommerijke Óbudai-Sziget, waar voormalig topatleet Roelf B. en zijn jeugdvriend Gert-Jan N. uit Stadskanaal werden betrapt op drugshandel. Foto: DvhN/Ina Reitzema

Het klinkt mooi: Na acht maanden in een sobere gevangenis met meerdere mensen opgepropt in één cel naar een appartement. Maar de voorwaarden van het huisarrest van de Stadskanaalster vrienden Roelf B. en Gert-Jan N. in Hongarije zijn streng.

,,Ze mogen niks”, zegt Rachel Imamkhan, de Nederlandse advocaat van Roelf B.. Ze wil verder niets kwijt over de omstandigheden en de voorwaarden waaronder het drugs dealende tweetal het hoger beroep in hun strafzaak moet afwachten. Ze dragen een enkelband om te voorkomen dat ze vluchten.

Het was de rechter van het Budapest-Capital Regional Court zelf die maandag het onderkomen regelde. De jonge mannen betuigden eerder die dag uitgebreid spijt van hun onbezonnen actie in augustus vorig jaar. Ze smokkelden in hun auto een grote partij xtc-pillen en joints naar het muziekfestival Sziget in Boedapest om daar een klapper te maken.

Verrassend lage straf leidde tot hoger beroep van de aanklager

De rechter legde hen - heel verrassend - de laagst mogelijke straf op in het anti-drugsland: vijf jaar cel. Veel lager dan verwacht, maar voor verdachten en hun familie op de tribune volgde snel de domper. De aanklager ging direct in hoger beroep omdat hij de straf te laag vond.

De mannen weigeren te vertellen hoe ze aan hun smokkelwaar zijn gekomen. Tot ergernis van het Hongaarse Openbaar Ministerie (OM), die hen in ruil daarvoor een forse strafverlaging aanbood. Het OM pakt liever grote internationale drugshandelaren dan de verkopers. Maar de Stadskanaalsters zijn waarschijnlijk bang voor represailles.

Huisarrest in appartement van landlord

De advocaat van N. vroeg om schorsing van het voorarrest tot de nieuwe behandeling. De rechter koos een middenweg: huisarrest in Hongarije. Toen hij die uitspraak deed, was alles geregeld: een appartement van een landlord. De huisbaas was akkoord met de bijzondere voorwaarden van zijn nieuwe gasten. Bewakers hebben de jonge mannen daar ‘s avonds nog gebracht en de enkelbanden geïnstalleerd.

Een appartement van een landlord , dat klinkt landelijk. Imamkhan zwijgt daarover. De advocaat en de familie van voormalig topatleet B. zijn niet gelukkig met de uitkomst van de rechtszaak. Want de jonge mannen moeten uiteindelijk terug naar de gevangenis. ,,Terug naar de cel gaan valt niet mee”, aldus Imamkhan. ,,En nu mogen ze ook niks.” Voor iedere vier dagen huisarrest wordt wel een dag weggestreept van hun toekomstige celstraf.

De vader van B. wil de privacy van zijn zoon waarborgen en niet zeggen of hij al bij hem op bezoek is geweest.

De Sziget-case is ook in Hongarije groot nieuws

In Hongarije is de Sziget-case net als in Nederland groot nieuws. ,,Hoe hebben ze dit zo opzichtig kunnen doen? Zo naïef. En dan ook nog zo’n grote hoeveelheid drugs. Het kan niet anders dan dat daar een criminele organisatie achter zit die deze jongens heeft geronseld’’, reageert een horeca-ondernemer langs de Donau. Even verderop ligt Óbudai-Sziget, het decor van het jaarlijkse zevendaagse muziekfestival.

(Tekst gaat verder onder de foto)

loading

De jongens werden daar in augustus opgepakt nog voordat het muziekprogramma goed en wel was begonnen. Ze trokken de aandacht van de bewaking omdat het zo druk was bij hun tent. Ze hadden prijslijsten uitgereikt aan festivalgangers. ,,Hoe dom kun je zijn. Onze regering is verre van liberaal’’, zegt de ondernemer.

Hij gaat nooit naar dit evenement maar wel naar het Hongaarse Ozora-festival. ,,Daar worden veel drugs gebruikt, maar niet openlijk verkocht. De Dutch guys waren ook veel te duur. Bijzonder dat ze het zo druk hadden. Jammer, ,,Jammer. Ze gaan jarenlang de cel in en hebben hun toekomst verknald.’’

Drugs in Boedapest gemeengoed

Volgens de 24-jarige werkneemster van de zaak is drugsgebruik onder de jeugd in Boedapest gemeengoed. ,,Met de juiste connecties kun je er gemakkelijk aankomen. Ouderen zijn conservatief en bang voor moderne ontwikkelingen als deze. Dat is de reden dat veel jongeren vertrekken.’’

Paddo’s vanuit Nederland

De jonge vrouw bestelde jarenlang mushrooms in Nederland. ,,Door die te gebruiken had ik veel minder last van menstruatieklachten.’’ Via de post kwamen de kweekboxen met paddozaadjes aan. ,,Sinds kort lukt dat niet meer. De Hongaarse overheid heeft de wetgeving veranderd en dat onmogelijk gemaakt Het lijkt wel of ze steeds strenger worden. Ik baal daarvan. Mushrooms zijn overal te krijgen en te bestellen. Behalve hier in Hongarije.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu