Stadspartij Groningen wil ijs in de zomertijd

Groninger schaatsverenigingen moeten ook in de zomer uit de voeten kunnen in Stad. Ze dreigen anders achterop te raken. De Stadspartij schiet ze te hulp.

Shorttrackers uit de stad presteren op behoorlijk niveau. Zo riep de KNSB dit voorjaar Suzanne Schulting uit tot shorttrackster van het jaar. De ijshockeyers van GIJS komen komend seizoen uit op het hoogste niveau.

De Stadspartij vindt dat deze schaatsers beter uit de voeten moeten kunnen in Groningen. In de raadscommissie welzijn pleit fractievoorzitter Amrut Sijbolts woensdagavond voor de komst van ‘zomerijs’ in Groningen. ,,We zijn trots op onze schaatstalenten en vinden het belangrijk dat GIJS zich komend jaar kan kan handhaven op het hoogste niveau.’’

Een goede voorbereiding is daarbij van belang en dat is nu niet bepaald gemakkelijk. Zo hebben de ijshockeyers komend seizoen amper tijd om ijsuren te maken voordat de competitie begint. Tussen de eerste wedstrijd van het seizoen en de opening van Kardinge zit precies een week. Volgens Sijbolts lopen de ijsclubs al geruime tijd tegen capaciteitsproblemen aan. In de winter is het op ‘primetime’ in Kardinge erg druk op het ijs. Dat betekent voor de clubs dat ze te weinig trainingsuren kunnen maken. Erger nog is dat talenten om die reden de clubs verlaten.

De clubs zouden heel graag willen dat er in Groningen langer ijs beschikbaar is.

Sijbolts vindt dat B en W samen met de clubs om tafel moeten gaan om te kijken of er oplossingen zijn. In steden als Alkmaar, Heerenveen en Amsterdam ligt in de zomer ijs. ,,Waarom zou dat dan in Groningen niet kunnen’’, wil Sijbolts weten. De verenigingen hebben zelf al het idee van zomerijs aangedragen. Een ander idee is dat er een ijsvloer komt in het midden van de 400-meterbaan. Daar liggen nu enkele tennisbanen.

Volgens Sijbolts dienen daarnaast de voorzieningen in Kardinge opgeknapt te worden. Gebrek een goede stootkussens betekent dat Groningen naast de pot piest bij de verdeling van grote shorttrackwedstrijden. ,,De faciliteiten moeten beter, want het is zonde dat grote talenten naar andere steden gaan omdat ze hun talent daar beter kunnen ontplooien.’’

De raadscommissie welzijn bespreekt woensdagavond het meerjarenprogramma sport en bewegen. Aanvang is 20 uur in het stadhuis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.