Stadsschouwburg trekt jasje uit

De monumentale Stadsschouwburg aan de Turfsingel trekt langzaam zijn witte jas uit. De renovatie van het theater uit 1883 nadert zijn voltooiing.

In de zomermaanden van vorig jaar kwamen eerst de steigers en daarna zette aannemer Geveke het volumineuze pand in een witte jas. De ingepakte schouwburg leek plotseling een kunstwerk van de Bulgaars-Amerikaanse architect en installatiekunstenaar Christo te zijn geworden. Het plastic omhulsel diende om de bouwvakkers, schilders en dakdekkers in de herfst en de winter te beschermen tegen guur en regenachtig weer. En bedoeld om de grondige renovatie en restauratie van de buitenkant in één theaterseizoen gereed te krijgen en niet door vorst en herfststormen te laten vertragen.

Binnenkant

De theatervoorstellingen konden gewoon doorgaan doordat in het pand de werkzaamheden nauwelijks opvielen. Daar komt binnenkort verandering in als ook het interieur onder handen wordt genomen. Voor het begin van het theaterseizoen 2016-2017 moet de schouwburg in nieuwe tooi gereed zijn. De gemeente probeert 700.000 euro bij elkaar te krijgen om het interieur van de schouwburg op te knappen.

Om gemakkelijker en eerder voor subsidies in aanmerking te komen, heeft het Groninger Monumentenfonds het gebouw overgenomen. Het VSB Cultuurfonds en de stichting Beringer Hazewinkel willen aan vernieuwing van het interieur meebetalen, gehoopt wordt op de BankGiro Loterij en de provincie. Publiek mag ook schenkingen doen.

Verlanglijstje

De gemeente blijft verantwoordelijk voor het interieur. Op het verlanglijstje staan onder meer nieuwe vloerbedekking, nieuwe stoelen en verdubbeling van de capaciteit van het theatercafé. De foyer van het Kruithuis kan de functie van artiestencafé krijgen. Ook is het plan om van de foyer op de eerste verdieping een ruimte met ballroomachtige uitstraling te maken.

De renovatie van de buitenkant kost 1,2 miljoen euro. De laatste grondige verbouwing van de Stadsschouwburg speelde zich af in de periode van 1976 tot 1984.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.