Staghouwer voorkomt verbod op pulsvisserij

Een Europees verbod op de pulsvisserij blijft uit. De Groninger gedeputeerde Henk Staghouwer heeft zich daarvoor in Brussel sterk gemaakt.

Pulsvisserij is een onder natuurorganisaties omstreden vangtechniek waarbij met kleine stroomstootjes de vis op de bodem wordt opgeschrikt en in de netten verdwijnt. Vanuit Engeland kwam de roep om een verbod op de pulsvisserij.

Staghouwer heeft dat in een vergadering van het Comité van de Regio’s in Brussel weten te voorkomen. Hij is deze zomer in het Comité van de Regio’s in Brussel benoemd tot 'schaduwrapporteur' voor het voorstel 'Technische Maatregelen Visserij'. Een voorstel van Staghouwer om de pulsvisserij niet te verbieden werd met ruime meerderheid aangenomen. ,,Veel Nederlandse kotters op de Noordzee maken gebruik van deze vangtechniek.” Voor de gedeputeerde voldoende reden om pal te staan voor de pulsvisserij. Op de Waddenzee wordt door garnalenvissers nog geen gebruik gemaakt van deze vangmethode.

Staghouwer vindt de pulsvisserij allang niet meer omstreden. ,, Het is een duurzame techniek. Vissers hebben minder bijvangst. De bodem wordt minder beroerd. Bovendien gebruiken de boten hiermee minder brandstof.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.