Stakingen opgeschort: bussen rijden weer volgens dienstregeling

Vakbonden FNV en CNV hebben zondagavond een onderhandelingsresultaat bereikt met werkgevers. De aangekondigde stakingen in het streekvervoer gaan niet meer door.

Het akkoord wordt nog aan de leden voorgelegd. De nieuwe arbeidsovereenkomst heeft een loopt tijd van 2,5 jaar en begint op 1 januari van dit jaar. 

De bond is met de werkgevers een loonsverhoging overeengekomen van 3 procent per jaar plus een eenmalige verhoging van 650 euro.

Werkdruk

Een van de grootste struikelblokken om tot een akkoord te komen was het verminderen van de werkdruk. De chauffeurs wilden meer pauze. Onder het motto ‘we willen niet zeiken, wel plassen’, voeren ze al geruime tijd.

In de nieuwe cao krijgt ruim 82 procent van alle diensten een onderbreking binnen 2,5 uur arbeidstijd. Maximaal 17,5 procent van alles diensten heeft een onderbreking binnen drie uur arbeidstijd. Komen de werkgevers die toezegging niet na, dan gaan de bonden voor die dienstregeling liggen.

De werkgevers in het streekvervoer gaan samen met de FNV de politiek aanspreken op de aanbestedingen van het openbaar. Ze willen zich hard maken voor een sociale aanbesteding. ,,De race naar beneden in het streekvervoer gaat stoppen’, zegt de FNV in een verklaring.

FNV-onderhandelaar Paula Verhoef noemt het akkoord een van de betere loonakkoorden in Nederland.

Acties

En daar hebben de chauffeurs hard voor moeten vechten. De afgelopen maanden zijn er diverse acties geweest. Dat waren aanvankelijk estafette-acties. Afgelopen woensdag startte een een landelijke staking. Het busvervoer lag in het hele land drie dagen plat.

Ook in het weekeinde werd er gestaakt. Het was de bedoeling om de komende week verder te gaan met publieksvriendelijke actie. Dat betekende dat de bussen wel zouden tijdens de ochtend- en avondspits. Daarbuiten zou er gestaakt worden.

De bonden raakten met de werkgevers in conflict over die publieksvriendelijke acties, nadat de werkgevers aangaven dat ze de gewerkte uren tijdens acties niet zouden betalen. De FNV dreigde daarop met een kort geding. 

Dat is inmiddels allemaal niet meer nodig. De bussen rijden weer, nadat werkgevers en bonden zich gisteravond vonden in een nieuw cao-akkoord.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.