Het is maar net hoe de wind waait en wat er in de biovergister aan de Van Boekerenweg in Stadskanaal gestopt wordt. Een deel van de bewoners van de Iepenlaan ervaart nog met regelmaat geuroverlast.

Vooral als er een noordoostelijke wind waait is het soms niet uit te houden, verzucht een bewoner van de straat. ,,Ik heb afgelopen zomer wel twintig keer met de Omgevingsdienst gebeld’’, zegt hij.

In de tuin een barbecue houden met zomers weer zit er niet in. ‘s Nachts houdt hij de ramen van de slaapkamer gesloten. ,,Het is heel erg af en toe. Dan stinkt het opeens ontzettend.’’

Een buurvrouw aan de overkant verzucht dat ze er niet om in de tuin gaat zitten als er visite komt. ,,En mijn wasgoed hang ik ook niet buiten.’’

Vragenlijst stankoverlast

Al sinds de vergister eind 2012 op 150 meter van de woonwijk werd gebouw, klagen omwonenden. De gemeente onderzocht vooraf niet hoeveel geuroverlast het zou veroorzaken, gaf het toenmalig college destijds toe. Uiteindelijk werden extra stappen genomen om de geurhinder tegen te gaan. De installatie wordt minder vaak bijgevuld en er is een ‘deksel’ op geplaatst.

Toch is het probleem nooit helemaal opgelost, zeggen omwonenden. Zij zijn blij dat de lokale PvdA-fractie recent een enquête heeft gehouden onder omwonenden.

Wat ze niet verwachten is dat het iets aan de situatie gaat veranderen. ,,Het staat er. Ze gaan het nu niet meer weghalen’’, voorspelt een oudere buurtbewoner.

Volgens PvdA’er Grietje Schipper hebben meerdere bewoners van de wijk al in de enquête ingevuld dat ze last van de installatie hebben.

Schipper: ,,Ze worden gewoon niet serieus genomen en dat vind ik heel erg. We weten allemaal hoe het kan stinken als je er langsrijdt over de Van Boekerenweg. Je zou er maar wonen, dan is het wel een probleem.’’

‘Minder last’

Sommige omwonenden merken wel dat de stankoverlast minder is geworden. Zoals Herman Nico van Wijk, in de zomer heeft hij er nog weleens last van. ,,Het hangt er volgens mij ook vanaf wat ze er in doen. Ze hadden het er nooit moeten neerzetten, maar zoals het nu gaat ben ik er tevreden mee.’’

Zijn buurman Eildert vindt dat het nog ‘gigantisch’ kan stinken, van hem mag de centrale weg. ,,Het is gelukkig niet elke dag. Als het heel erg is, kunnen we nu rechtstreeks bellen met de centrale’’, voor die bereikbaarheid is hij dankbaar.

Een buurman verderop zegt dat hij er zelden last van heeft. ,,Ik ruik het weleens, maar ik ga daar luchtig mee om.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen