Kritische Staten hakken knoop door: er op of er onder voor WK wielrennen

Provinciale Staten van Groningen zijn verdeeld over een bijdrage van 5,8 miljoen euro voor het WK wielrennen 2020. Later deze woensdag wordt er gestemd.

Tegenstanders hikken aan tegen de financiële risico’s maar vooral de 6 miljoen euro die de internationale wielerunie UCI opstrijkt. Het is een ‘fee’ dat puur betaald wordt om het evenement te krijgen en tv-rechten af te kopen.

Drentse Staten positief tegenover miljoenen bijdrage WK Wielrennen
Lees verder

Miljoenen

Op de totale begroting van 16 miljoen euro is dat een geweldige hap. Zeker in het licht van de gebrekkige provinciale ondersteuning van de breedtesport. De budgetten voor het stimuleren van sport zijn karig.

De provincies Groningen en Drenthe leggen respectievelijk 5,8 en 5 miljoen euro op tafel. Van het ministerie van VWS is 2 miljoen gevraagd. Ingezet wordt op 3 miljoen van het bedrijfsleven.

Duidelijk is dat de provincies Groningen en Drenthe opdraaien voor eventuele verliezen. The Organizing Connection BV (TOC) die de goedkeuring van de UCI kan wegdragen, heeft het wielerevenement ondergebracht bij Road Worlds 2020 BV. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat Road Worlds 2020 een lege huls is. In de pot zit voor de vorm 1 euro. De BV heeft ook geen mensen in dienst.

Bestuurder van Road Worlds 2020 is Triple Crown BV, dat op naam staat van Eric Kersten. Deze Kersten leidt The Organizing Connection, een kleine Brabantse onderneming met 65.000 euro eigen vermogen. Het balanstotaal bedroeg eind 2017 ongeveer 350.000 euro. Het bedrijf moet ervoor zorgen dat de wedstrijd volgens de UCI-regels verloopt.

Provincies

Moederorganisatie TOC was betrokken bij tal van grote wielerevenementen maar heeft niet eerder een evenement van dergelijke omvang georganiseerd. Het bedrijf moet de organisatie van kleine evenementen rond de diverse start- en finishplaatsen stimuleren, maar is er niet voor verantwoordelijk. Deze side-events worden niet bekostigd uit het budget van het hoofdevenement. De financiering is voor de provincies.

Dinsdagavond konden leden van Provinciale Staten de risico-analyse van Ernst & Young vertrouwelijk inzien. Het accountantsbureau eist geheimhouding. De PvhN wilde de handen vrij hebben in het debat en weigerde inzage.

WK Wielrennen: Nu de bobo’s van de UCI nog...
Lees verder

SP (8), Partij voor het Noorden (1), PVV (3), Groninger Belang (3) en de Partij voor de Dieren (2) zijn tegen de organisatie van het WK Wielrennen in Groningen en Drenthe.

CDA (5), VVD (4), D66 (4) en GL (3) en de ChristenUnie (4) zijn voor. Of het evenement doorgaat, hangt af van de PvdA (6). Gedeputeerde Staten kunnen de stemmen van deze oppositiepartij goed gebruiken.

Risico's

Risico’s zijn er genoeg. Bijkomende kosten voor het verwijderen van straatmeubilair als tussengeleiders, rotondes en verkeersborden op het parcours op last van de UCI komen voor rekening van de overheid. Dat geldt ook voor mogelijke extra inzet van politie en beveiliging vanwege bijvoorbeeld terreurdreiging.

Bij afgelastingen door slecht weer worden wedstrijden verplaatst, waardoor meer geld moet worden uitgegeven aan personele inzet. Road Worlds 2020 wil voor overmachtssituaties een verzekering afsluiten Of dat lukt is afwachten.

Volgens gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) is het belangrijk dat de provincies constant de vinger aan de pols houden. ,,We willen zicht hebben op de bestedingen. Zijn de kosten conform afspraak gemaakt en de rekeningen tijdig betaald?’’

Als het nodig is willen de provincies in de organisatie kunnen bijsturen. Om het WK te kunnen organiseren is bij de ontwikkeling geld nodig. Een jaar voor aanvang zal in totaal 3,25 miljoen euro zijn overgemaakt aan Road Worlds 2020.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.