Staten verliezen vertrouwen in Nationaal Coördinator Groningen: ‘Het is een bureaucratische bouwput’

De rol en de positie van de Nationaal Coördinator Groningen staat ter discussie. Een deel van Provinciale Staten wil af van deze ‘bureaucratische bouwput’.

Coalitiepartijen ChristenUnie en Socialistische Partij (SP) maar ook de PVV en Groninger Belang zijn klaar met de uitvoeringsorganisatie, die geleid wordt door Hans Alders. Hij is verantwoordelijk voor de bouwkundige versterking van het aardbevingsgebied.

Onvrede over resultaten

In Provinciale Staten heerst onvrede over de resultaten die bij de afhandeling van complexe schades en de versterking zijn geboekt. Partijen vinden het uiterst teleurstellend dat na duizenden inspecties slechts 68 woningen zijn versterkt. In het gebied heerst grote teleurstelling over de stroperige gang van zaken.

Dat van het beschikbare budget vorig jaar 36 procent is besteed aan daadwerkelijk schadeherstel en 64 procent aan proceskosten, wekt in de Staten ergernis, bevreemding en verbazing.

Gerrit Jan Steenbergen, fractievoorzitter van de ChristenUnie stelde gisteren het instituut NCG nadrukkelijk ter discussie. ,,De club van meneer Hans Alders bestaat uit 150 fulltime banen. Er wapperen daar veel handjes maar de NCG is vooral een bureaucratische bouwput. Er wordt geen scheur mee gerepareerd.’’

Vastloper

Ook het CDA ziet de bouwkundige versterking en de schadeafhandeling vooral als een vastloper. ,,Neem de aanpak in Opwierde-Zuid in Appingedam. De samenhang en de binding die daar nog was, slaat om in onderlinge vijandigheid’’, zegt CDA-Statenlid Truus van Kleef.

Zij doelt op de diverse en onbegrepen maatregelen die worden getroffen. De ene bewoner krijgt een balk door zijn woning, de ander een compleet nieuw huis. ,,Mensen komen tegenover elkaar te staan. Het is diep triest wat daar gebeurt’’, aldus Van Kleef.

De Socialistische Partij, de grootste partij in Provinciale Staten, vindt dat bij de bouwkundige versterking al te lang over huurders en woningbezitters in het bevingsgebied heen wordt gewalst. ,,Niet de belangen van de inwoners maar de juridische positie en de portemonnee van de NAM staat centraal. Het wordt hoog tijd dat de inwoners het in hun buurt of dorp voor het zeggen krijgen’’, zegt SP-fractievoorzitter Jan Hein Mastenbroek.

Volle verantwoordelijkheid

De SP vindt dat de Staat na de schadeafhandeling ook de volle verantwoordelijkheid dient te nemen voor de versterking. Ook daar moet de NAM zo snel mogelijk uit het systeem verdwijnen. Mastenbroek: ,,Het Rijk moet de bouwkundige versterking voorfinancieren. De Nationaal Coördinator Groningen is daar nooit voorstander van geweest, maar nu gelukkig wel.’’

De SP gaat er vanuit dat het Rijk de kosten van de versterking verhaalt op de NAM en bij de uitvoering niet de NCG maar de regio het heft in handen geeft. Mastenbroek: ,,De gemeenten en de provincie kunnen het voortouw nemen. Of NCG Alders daar nog enige betrokkenheid bij kan hebben, is ongetwijfeld onderwerp van gesprek aan de bestuurlijke tafel. Wij vinden in ieder geval dat hij de komende tijd geen grote besluiten mag nemen, al was het alleen maar vanwege het afnemende vertrouwen.’’

Gedeputeerde Fleur Gräper (D66) zegt nog geen duidelijkheid te hebben over de positie van de Nationaal Coördinator Groningen. ,,Het is een instituut waar de afgelopen jaren enorm veel kennis is opgebouwd. Laten we de NCG niet al te snel bij het grof vuil zetten.’’

Spiegel

VVD-fractievoorzitter Mirjam Wulfse hield de kritische ChristenUnie een spiegel voor. ,, U zegt dat de rol van Alders is uitgespeeld en dat hij er niks van bakt. Maar de NCG is een uitvoeringsorganisatie en een samenwerking van Rijk, gemeente en provincie. Die laatste dat zijn wij. Wat doen wij dan niet goed? Wat kunnen wij beter doen?’’

Gedeputeerde Staten zeggen terug te willen naar de inwoners, die als er in de woonomgeving veel wordt gesloopt, meer invloed verdienen bij het opnieuw uitvinden van hun wijken en dorpen .

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.